Isä ja äiti juoksivat puolitoista kilometriä puolitoista minuuttia nopeammin.

Moni nykylapsi juoksee hitaammin kuin vanhempansa samassa iässä. Se ennustaa hänelle myös huonompaa terveyttä aikuisena. Erityisesti kasvaa sydänsairauksien riski.

Nuori ihminen voi olla vahva, notkea tai taitava, mutta terveyden kannalta nämä ominaisuudet ovat vähemmän tärkeitä kuin sydämen ja verenkiertoelimistön hyvä kunto. Sen turvin ihminen pystyy liikkumaan rivakasti pitkään, esimerkiksi juoksemaan useita kierroksia urheilukentän ympäri, selittää tutkija Grant Tomkinson Etelä-Australian yliopistosta.

Yhdysvaltain sydänseurassa esitellyssä tutkimuksessa oli käyty läpi vuosien 1964 ja 2010 väliseltä ajalta 50 tutkimusta, joissa oli mukana kaikkiaan 25 miljoonaa lasta 28 maasta. Ikähaarukka ulottui 9 vuodesta 17 vuoteen. Kaikissa tutkimuksissa oli mitattu lasten juoksukuntoa. Heidät oli pantu juoksemaan määrätty matka ja otettu aika taikka mitattu, kuinka pitkän matkan he juoksivat annetussa ajassa. Tyypillisesti testi kesti noin vartin. Matka oli yleensä vajaasta kilometristä kolmeen kilometriin.

Vertailu osoitti, että lasten juoksukunto on heikentynyt merkittävästi 46 vuodessa. Keskimäärinen huononnus oli viisi prosenttia vuosikymmenessä. Heikennys oli samaa luokaa pojilla ja tytöillä, pienillä ja isommilla lapsilla sekä eri maanosissa.

Keskimäärin nykylapsi on 15 prosenttia kehnommassa kunnossa kuin hänen isänsä ja äitinsä saman ikäisinä. Puolentoista kilometrin taittamiseen kuluu puolitoista minuuttia kauemmin kuin vanhemmilla aikoinaan.