Moni muistaa, miten äitipuoli yritti myrkyttää Lumikin, mutta mikä koituukaan pahan äitipuolen kohtaloksi? Kuva: Bryan Gosline, Wikimedia Commons.
Moni muistaa, miten äitipuoli yritti myrkyttää Lumikin, mutta mikä koituukaan pahan äitipuolen kohtaloksi? Kuva: Bryan Gosline, Wikimedia Commons.

Pikkukatsojat näkevät erityisen usein, miten piirroshahmojen vanhemmat heittävät henkensä.

Lapsille suunnatut piirroselokuvat eivät ole niin viattomia ja lempeitä kuin yleensä ajatellaan, selvisi British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa. Siinä tutkijat analysoivat yhteensä 45 lasten hittipiirrettyä ja 90 aikuisten menestyselokuvaa vuosilta 1937–2013 siitä vinkkelistä, miten nopeasti jokin elokuvan päähenkilöistä kuolee.

Analyysi paljasti, että piirrettyjen päähenkilöt heittivät veivinsä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin lapsilta kiellettyjen elokuvien tähdet. Kaksi kolmesta piirretystä piti sisällään keskeisen hahmon kuoleman, kun taas aikuisten elokuvista näin voimakkaaseen juonenkäänteeseen turvautui vain puolet.

Tutkimusryhmä havaitsi myös, että piirretyissä päähenkilöiden vanhemmat kuolivat yli viisi kertaa todennäköisemmin kuin aikuisten filmeissä. Animaatioissa päähenkilöt, vanhemmat ja pääpahikset kuolivat ylipäätään aikaisemmassa vaiheessa elokuvaa kuin vertailukohteena olleissa leffoissa. Esimerkiksi Nemoa etsimässä -elokuvassa Nemo-kalan äiti joutuu barrakudan suihin, kun elokuvaa on kestänyt vasta neljä minuuttia ja kolme sekuntia. Tarzanin vanhemmat elävät samannimisessä elokuvassa vain viisi sekuntia pidempään.

Piirroshahmojen kuolemat ovat usein rajuja. Muun muassa Bambin äiti kuolee luodista, Tarzanin vanhemmat leopardin kynsiin ja Pienessä Merenneidossa laivan keulamasto lävistää merinoita Ursulan.

Epidemiologian tohtori Ian Colmanin ja kehityspsykologian tohtori James Kirkbriden johtamaan tutkimukseen kelpuutettiin vain piirroselokuvat, joiden päähenkilöt ovat ihmisiä tai eläimiä. Vertailukohdaksi kunkin piirretyn ilmestymisvuodelta valittiin kaksi menestyneintä aikuisten draamaelokuvaa. Niiden lajityypit vaihtelivat kauhusta trilleriin, mutta seikkailu- ja toimintaelokuvia ei laskettu mukaan, sillä niitä markkinoidaan usein lapsiperheille.

Tutkijat muistuttavat, että lasten valkokankaalla näkemät julmuudet pelottavat lasta ja voivat traumatisoida heitä pitkään. 

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Lasten piirretyissä kuolee enemmän hahmoja kuin aikuisten hittileffoissa

https://www.youtube.com/watch?v=XujMUxv76OM Sleeping Beaty: Kertomus siitä kuinka nuori viisitoistavuotisa neito menettää neitsyytensä vaikka isä yrittää kaikki "värttinät" kätkeä tai hävittää, löytää hän siitä huolimatta sen ainoan joka on jossain piilossa. Lopussa tietysti avioliitto niinkuin kuuluukin. Kukaan ei kuollut.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski