Moni muistaa, miten äitipuoli yritti myrkyttää Lumikin, mutta mikä koituukaan pahan äitipuolen kohtaloksi? Kuva: Bryan Gosline, Wikimedia Commons.
Moni muistaa, miten äitipuoli yritti myrkyttää Lumikin, mutta mikä koituukaan pahan äitipuolen kohtaloksi? Kuva: Bryan Gosline, Wikimedia Commons.

Pikkukatsojat näkevät erityisen usein, miten piirroshahmojen vanhemmat heittävät henkensä.

Lapsille suunnatut piirroselokuvat eivät ole niin viattomia ja lempeitä kuin yleensä ajatellaan, selvisi British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa. Siinä tutkijat analysoivat yhteensä 45 lasten hittipiirrettyä ja 90 aikuisten menestyselokuvaa vuosilta 1937–2013 siitä vinkkelistä, miten nopeasti jokin elokuvan päähenkilöistä kuolee.

Analyysi paljasti, että piirrettyjen päähenkilöt heittivät veivinsä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin lapsilta kiellettyjen elokuvien tähdet. Kaksi kolmesta piirretystä piti sisällään keskeisen hahmon kuoleman, kun taas aikuisten elokuvista näin voimakkaaseen juonenkäänteeseen turvautui vain puolet.

Tutkimusryhmä havaitsi myös, että piirretyissä päähenkilöiden vanhemmat kuolivat yli viisi kertaa todennäköisemmin kuin aikuisten filmeissä. Animaatioissa päähenkilöt, vanhemmat ja pääpahikset kuolivat ylipäätään aikaisemmassa vaiheessa elokuvaa kuin vertailukohteena olleissa leffoissa. Esimerkiksi Nemoa etsimässä -elokuvassa Nemo-kalan äiti joutuu barrakudan suihin, kun elokuvaa on kestänyt vasta neljä minuuttia ja kolme sekuntia. Tarzanin vanhemmat elävät samannimisessä elokuvassa vain viisi sekuntia pidempään.

Piirroshahmojen kuolemat ovat usein rajuja. Muun muassa Bambin äiti kuolee luodista, Tarzanin vanhemmat leopardin kynsiin ja Pienessä Merenneidossa laivan keulamasto lävistää merinoita Ursulan.

Epidemiologian tohtori Ian Colmanin ja kehityspsykologian tohtori James Kirkbriden johtamaan tutkimukseen kelpuutettiin vain piirroselokuvat, joiden päähenkilöt ovat ihmisiä tai eläimiä. Vertailukohdaksi kunkin piirretyn ilmestymisvuodelta valittiin kaksi menestyneintä aikuisten draamaelokuvaa. Niiden lajityypit vaihtelivat kauhusta trilleriin, mutta seikkailu- ja toimintaelokuvia ei laskettu mukaan, sillä niitä markkinoidaan usein lapsiperheille.

Tutkijat muistuttavat, että lasten valkokankaalla näkemät julmuudet pelottavat lasta ja voivat traumatisoida heitä pitkään. 

Raspu
Seuraa 
Viestejä12522
Liittynyt12.7.2010

Lasten piirretyissä kuolee enemmän hahmoja kuin aikuisten hittileffoissa

https://www.youtube.com/watch?v=XujMUxv76OM Sleeping Beaty: Kertomus siitä kuinka nuori viisitoistavuotisa neito menettää neitsyytensä vaikka isä yrittää kaikki "värttinät" kätkeä tai hävittää, löytää hän siitä huolimatta sen ainoan joka on jossain piilossa. Lopussa tietysti avioliitto niinkuin kuuluukin. Kukaan ei kuollut.
Lue kommentti

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä163
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.