Häkkikanala. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Industrial-Chicken-Coop.JPG>Wikimedia Commons</A></span>
Häkkikanala. Kuva: Wikimedia Commons

Kun kanat vapautuivat Ruotsissa häkeistä lattiakanaloihin, eläimet alkoivatkin sairastella enemmän kuin ennen.

Vapaasti liikkuvat kanat ovat alttiimpia sairauksille kuin häkkeihin suljetut kanat, kävi ilmi Acta Veterinaria Scandinavica -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Ruotsin kansallisen eläinlääketieteellisen instituutin tutkija Oddvar Fossum huomasi tutkimuksessaan, että kun maassa siirryttiin perinteisistä häkkikanaloista niin sanottujen virikehäkkien käyttöön ja lattiakanaloihin, kanojen kuolleisuus kasvoi.

Eläinsuojelulain takia lattiakanalat yleistyivät Ruotsissa nopeasti vuosina 2001-2004. Tutkimus vertasi kuolinsyitä erilaisissa kanaloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häkkikanaloissa oli merkittävästi vähemmän kuolintapauksia kuin kanaloissa, joissa kanat saavat liikkua vapaasti. Yleisin kuolinsyy oli bakteeri-infektio, jonka tavallisin aiheuttaja oli kolibakteeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vapaasti liikkuvat kanat myös nokkivat toisiaan useammin kuin häkkikanat, millä on vaikutusta eläinten hyvinvointiin ja kuolleisuuteen.

Tutkijoiden mukaan lattiakanaloiden ongelmat saattoivat osin johtua kanafarmarien kokemattomuudesta tiedon puutteesta vuosina 2001-2004. Kanojen hyvinvointi on sen jälkeen parantunut lattiakanaloissa, tutkijat muistuttavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla