Pesualtaan poistoputkessa bakteerikalvo voi kasvaa ylöspäin. Kuva: Karoliina Paatos
Pesualtaan poistoputkessa bakteerikalvo voi kasvaa ylöspäin. Kuva: Karoliina Paatos

Tutkijat bongasivat sairaalasta paikan, josta vastustuskykyiset bakteerit löytävät suojaa.

Useassa tutkimuksessa on todettu, että sairaaloiden pesualtaiden putkissa voi muhia monelle lääkkeelle vastustuskykyisiä eli moniresistenttejä bakteereja, jotka ovat vaaraksi potilaille.

Mutta se, miten mikrobit löytävät putkien uumenista ulos ja ihmisiin, on ollut epäselvää. Nyt Virginian yliopiston tutkijat selvittivät, miten se käy.

Tutkijat rakensivat pesuallaslaboratorion ja testasivat mikrobien kasvua putkistossa Escherichia colin avulla. E.coli on tavallinen suolistobakteeri, joka voi muuntua superbakteeriksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että ensin bakteerit asuttavat lavuaarin poistoputken mutkan. Sieltä biofilmi eli bakteerilima kipuaa hitaasti kohti altaan pohjaventtiiliä. Etenemisen tahti on noin 2,5 senttimetriä vuorokaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjaventtiilin saavutettuaan bakteerit räiskyivät hanasta tulevan veden mukana pitkin lavuaaria ja ympäröiviä pintoja. Bakteerivesipisaroita pärskyi jopa 75 senttimentrin päähän, tutkijat raportoivat.

Bakteerit voivat kulkeutua putkiston kautta myös naapuripesualtaaseen.

”Tällaista perustutkimusta tarvitaan, jotta ymmärrämme, miten nämä bakteerit siirtyvät paikasta toiseen ja voimme estää niitä leviämästä”, tutkimusta vetänyt apulaisprofessori Amy Mathers painottaa tiedotteessa.

Superbakteerien pysäyttäminen on antibioottiresistenssin pahenemisen myötä koko ajan tärkeämpää, tutkijat korostavat.

Tutkimuksen julkaisi Applied and Enviromental Microbiology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla