Shuji Nakamura kuittaa suomalaiselta säätiöltä miljoona euroa hehkulampun seuraajan kehittämisestä.

Ledien keksijä Shuji Nakamura saa miljoonan euron Millennium-palkinnon.

Japanilainen Nakamura hämmästytti puolijohteiden tutkijat ja valmistajat 1993 esittelemällä kirkaan sinisen loistediodin eli ledin (light emitting diode). Nopeasta tahdissa hän kehitti myös vihreän ja valkoisen ledin sekä sinisen laserin. Monet muut olivat yrittäneet samaa jo vuosikymmenten ajan.

Ledit ovat erittäin pitkäikäisiä ja kuluttavat paljon vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Pelkästään Yhdysvalloissa nykyisen valaistuksen vaihtamisen ledeihin lasketaan vähentävän sähkön kulutusta kymmeniä prosentteja tulevien vuosikymmenien aikana. Uudet valolähteet soveltuvat käyttettäväksi myös aurinkosähköllä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi keksinnön merkittävimmistä tulevaisuuden sovelluksista on juomaveden sterilointi. Ultravioletilla ledvalolla veden puhdistuksesta tulee tehokkaampaa ja edullisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinisen laserin avulla taas voidaan cd- tai dvd-levylle tallentaa noin viisi kertaa enemmän tietoa kuin nykyteknologialla.

Suomen valtion ja yritysten perustaman Millennium-säätiön teknologiapalkinto myönnettiin nyt toisen kerran. Ensimmäisen sai World Wide Webin kehittäjä Tim Berners-Lee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla