Tuuhea ja pitkäkarvainen urosleijonan harja saattaa suojata kaulaa tappelussa, mutta harjan kasvattamiseen on toinenkin syy: tyttöleijonat pitävät tuuheasta ja mieluiten tummasta harjasta. Näitä mieltymyksiä kokeiltiin Serengetin kansallispuistossa nel...

Tuuhea ja pitkäkarvainen urosleijonan harja saattaa suojata kaulaa tappelussa, mutta harjan kasvattamiseen on toinenkin syy: tyttöleijonat pitävät tuuheasta ja mieluiten tummasta harjasta. Näitä mieltymyksiä kokeiltiin Serengetin kansallispuistossa neljällä oikean kokoisella leijonanukella, joilla oli erilaiset harjat. Nuket liikkuivat raiteita pitkin, joten muut leijonat luulivat niitä ainakin aluksi oikeiksi leijoniksi. Tutkimuksen teki Minnesotan yliopiston leijonantutkimuskeskus.

Naaraiden suosio on uroksesta tietysti miellyttävää, mutta miellyttävät ominaisuudet käyvät sille aika raskaiksi, sillä tumma tuuhea harja kuumenee auringonpaisteessa. Tumma harja on lisäksi sen verran näkyvä, että uroksen voi olla vaikea hiipiä huomaamatta saaliin kimppuun. Uusista leijonatuloksista kertovat myös muun muassa BBC:n verkkosivut ja Scientific American -lehti.