Tehohoitoon saadaan uusi tekniikka, jos kokeilu osoittautuu menestyksesi. Kuva: Shutterstock
Tehohoitoon saadaan uusi tekniikka, jos kokeilu osoittautuu menestyksesi. Kuva: Shutterstock

Aivot lakkaavat käytännössä kokonaan toimimasta kahden tunnin ajaksi.

Lääkärit ovat ensi kertaa hidastaneet leikkauspotilailta elintoiminnot jäähdyttämällä heidät kuolemaa muistuttavaan tilaan. Tässä hypotermisessä tilassa potilaan aivotoiminta pysähtyy likimain kokonaan.

Menettelyssä potilaan koko veri vaihdetaan jäätävään suolaveteen. Ruumiinlämpö laskee 10–15 asteen tienoille, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja kudosten hapentarve vähenee.

Ensimmäiset leikkaukset tällä menetelmällä on tehty yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston sairaalassa Baltimoressa. Menetelmän nimi on hätäsäilytys ja -elvytys, englanninkielisenä lyhenteenä epr.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkausryhmää johtanut professori Samuel Tisherman Marylandin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta kuvasi operaatiota New Scientist -lehdelle ”hieman surrealistiseksi”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisille The Wire -televisiosarjasta tuttu Baltimore on yksi Yhdysvaltojen väkivaltaisimmista kaupungeista. Myös uudessa leikkaushoidossa potilaat ovat väkivallan uhreja.

Heitä on voitu ampua tai iskeä teräaseella. Tämän vuoksi he ovat menettäneet puolet verestään ja heidän sydämensä on pysähtynyt.

Vammat ovat niin vakavia, että potilailla on normaalihoidossa vain viiden prosentin mahdollisuus säilyä hengissä.

Uhrien pelastamiseksi on toimittava vauhdilla, sillä hapenpuute johtaa aivokuolemaan jo viidessä minuutissa. Lisäaikaa haetaan potilaan kehon jäähdytyksellä, jossa koko veri siis vaihdetaan kylmään suolaliuokseen.

Jäähdytyksen jälkeen potilas leikataan. Aikaa vammojen korjaamiseen on kaksi tuntia, minkä jälkeen potilaan verenkierto palautetaan ja sydän käynnistetään uudelleen.

Tisherman ei paljasta New Scietistille, kuinka monta potilasta jäähdytyksellä on onnistuttu pelastamaan. Lopulliset tulokset kokeellisesta hoidosta selviävät ehkä vuoden 2020 lopulla.

Jäähdytyksen tarkoitus on hidastaa mahdollisimman paljon ihmisen elintoimintoja. Silloin elimistö selviää ilman happea jonkin aikaa.

Kylmyyden aivojen suojaavasta vaikutuksesta kertovat jotkin ihmepelastumiset.

Ruotsalainen lääkäri Anna Bågenholm joutui vuonna 1999 hiihto-onnettomuudessa 80 minuutiksi jäiseen veteen. Hän menetti tajuntansa ja hänen sydämensä pysähtyi kolmeksi tunniksi. Silti hän selvisi eikä hänen aivoilleen käynyt kuinkaan.

Onnettomuuden kaltainen nopea jäähdytys on ratkaisevaa, jotta aivot, sydän ja muut elimet voivat selvitä hapen puutteesta, Tisherman kertoo menetelmää esittelevässä luennossaan.

Normaalilämpötilassa ihminen selviää korkeintaan muutamia minuutteja, ennen kuin peruuttamattomia vaurioita alkaa syntyä elimistössä ja aivoissa.

Menetelmää on ensin testattu eläinkokeissa. Kokeissa siat jäähdytettiin kolmeksi tunniksi, leikattiin ja elvytettiin ilman, että niille oli koitunut mitään neurologisia vaurioita.

Nyt oli Tishermanin mukaan sopiva aika siirtyä kokeilemaan hoitoa ihmisillä.

”Kun voimme osoittaa, että se toimii, voimme laajentaa tekniikan käyttöä auttaaksemme potilaita, jotka eivät muuten selviäisi hengissä”, Tisherman sanoo New Scientistille.

”Korostan, että emme ole lähettämässä ketään Saturnukseen. Haluamme vain lisää aikaa henkien pelastamiseksi.”

Professorin kommentti viitannee suunnitelmiin, joiden mukaan pitkille, vuosia kestäville avaruuslennoille lähtevät miehistöt jäähdytettäisiin horrokseen.

Ihmisissä uutta kokeellista hoitoa kokeillaan kymmenellä potilaalla, jotka ovat saaneet henkeä uhkaavia vammoja. Heitä verrataan kymmenen vastaavaan potilaaseen, jotka olisi voitu ottaa kokeelliseen hoitoon mutta jotka sitä saa, koska hoitotiimi ei ole silloin sairaalassa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset hyväksyivät, että potilaan suostumusta hoitoon ei tarvita. Potilaiden vammat joka tapauksessa ovat todennäköisesti kuolemaan johtavia eikä vaihtoehtoista hoitoa ole.

Jäähdytyksen jälkeen tapahtuva kehon uudelleen lämmitys sisältää riskejä. Veren palautuminen voi johtaa soluvaurioihin.

Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori Markus Skrifvarsin mukaan hoitokokeilun tekijät ovat päteviä tutkijoita, joiden työhän hän luottaa.

”Projekti on äärimäisen haastava ja hyvin alkuvaiheessa. Kestää kymmeniä vuosia ennen kuin siitä tulisi joka sairaalassa tehtävä toimenpide.”

Menetelmä voisi onnistuessaan tuoda Skrifvarsin mukaan lisäaikaa nimenomaan terävien vaurioiden, kuten sydämeen osuneen pistohaavan hoitamiseen. Ne on teknisesti helppo korjata, mutta potilas ehtii menehtyä verenvuodon vuoksi.

”Jos henkilö joutuu liikenneonnettomuuteen, silloin hoidosta ei ole apua. Tylpät, moniaalle leviävät vauriot on vaikea korjata”, Skrifvars sanoo.

”Pääsääntöisesti vammat ovat tylppiä, eivät puukotuksia tai ampumahaavoja.”

Lievempää jäähdytystä käytetään jo nykyään normaalissa leikkaushoidossa, jossa joudutaan pysäyttämään sydän. Jäädytyksellä halutaan ehkäistä ennalta pysähdyksen aiheuttamasta hapenpuutteesta muuten seuraavia vaurioita.

Myös sydänpysähdyksestä toipumista pyritään parantamaan kehoa viilentämällä. Elvyttämisen jälkeen ruumiinlämpö lasketaan 33–36 asteeseen vuorokauden ajaksi.

Jäähdytyksellä halutaan estää etenkin kuumetta, joka nousee elvytyksen jälkeen. Kuumereaktio lisää aivovaurion kehittymistä.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä15950

outo kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
outo kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
outo kirjoitti:
Leipäteksti:

"He ovat menettäneet puolet verestään ja heidän sydämensä on pysähtynyt.

Vammat ovat niin vakavia, että potilailla on normaalihoidossa vain viiden prosentin mahdollisuus säilyä hengissä.

Uhrien pelastamiseksi on toimittava vauhdilla, sillä hapenpuute johtaa aivokuolemaan jo viidessä minuutissa. Lisäaikaa haetaan potilaan kehon jäähdytyksellä, jossa koko veri siis vaihdetaan kylmään suolaliuokseen.

Jäähdytyksen jälkeen potilas leikataan. Aikaa vammojen korjaamiseen on kaksi tuntia, minkä jälkeen potilaan verenkierto palautetaan ja sydän käynnistetään uudelleen."

––

Veribisnes ei tykkää tuollaisista uutisista, että ihmisiä voidaan hoitaa halvoilla menetelmillä ja ilman komplikaatioita ja pelkoa saaastuneen veren tuomista taudeista. Joojoo, tiedetään tiedetään, että veri tutkitaan niin tarkoin, ettei niiden mukana saada tauteja. Mutta kuinka sitten:

Ranskan HIV-veriskandaali oikeudessa - Lääkärilehti

Ranskan entinen pääministeri syytteeseen veriskandaalissa ...

Näissä maissa vakavia hiv-skandaaleja - tuhansia uhreja

Veriskandaali kuohuttaa Iranissa - MTVuutiset.fi

Euroopan unionin lääkevalvonnan kehitys ja lääkeinformaatio

Kiinan veriskandaalin uhreja on uskottua enemmän
BSE - Skepsis ry: Koskaanhan ei voi olla varma, etteikö kustaisi linssiin: muistuu mieleen Ranskan veriskandaali ja viranomaisten hyssyttely. Veriskandaali kuohuttaa Ruotsia - MTVuutiset.fi

Saksan veriskandaali aiheuttaa pitkät selvitykset - Finna

Ja SPR haluaa verta!!! - Maailman menoa - Suomi24 ... https://keskustelu.suomi24.fi › Laaduntarkkailu on parhaasta päästä vai....

https://supremetouch.ru › 6.9.2019 - ... uhreja terveydenhuollon ammattimiehen ahneudesta. Kanadassa myönnettiin veriskandaali - Ulkomaat | HS.fi  Samaan aikaan kuolonuhrien määrä kasvaa, ...

https://yle.fi › uutiset 2 päivää sitten - USA:ssa kokeillaan uutta hoitomuotoa vakavasti loukkaantuneille: Lähes kaikki elintoiminnot sammutetaan ja veri korvataan suolaliuoksella.

Haisee jehkulle! Hyi!!!

Ei taida muilla nykylahkoilla olla yhtä sairasta suhdetta vereen kuin teillä torninvartijoilla.

Oletko outo mukana sairaalapartioissa tappamassa pikkulapsia, jotka onneksi hätähuostaanotot onnistuvat melko hyvin estämään.

En ole uskovainen, mutta sinä tunnut olevan sellainen kiihkoisimmasta päästä.

Ei kai todistajuus uskovaisuutta vaadi, ainoastaan uskollisuutta lahkolleen.

Lääkärimiehelläin oli tapana sanoa, että "kokenut kaikki tietää".

Kyllä kokemusta on kertynyt jehkujen pahuudesta, joten uskon sen olevan loputonta ja kokonaisvaltaista. Jos näkisit millaista jälkeä todistajuus tekee mielelle, saattaisit harkita verikantaasikin uudelleen. Toisaalta ette ole kontaktissa luopioiden kanssa, koska siitä paistaisi oman aatteen pahuus liian hyvin läpi.

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla