Matkustajat joutuvat usein odottamaan tiiviisti pakkautuneena pääsyä omalle paikalle lentokoneessa. Kuva: <span class="photographer">Arizona State University</span>
Matkustajat joutuvat usein odottamaan tiiviisti pakkautuneena pääsyä omalle paikalle lentokoneessa. Kuva: Arizona State University

Nykytapa sumputtaa ihmisiä ja antaa taudinaiheuttajille tilaisuuden levitä.

Lentomatkailu levittää tauteja ympäri maailmaa, koska sairastunut matkustaja tartuttaa muut.

Epidemia-alueilla viranomaiset rajoittavat lentomatkustusta. Esimerkiksi Länsi-Afrikan ebolaepidemian aikaan vuonna 2014 muutama tartunnan saanut ihminen kuitenkin pääsi lentämään ulkomaille.

Arizonan yliopiston tutkimusryhmä pohti ongelmaa. Tutkijat laskivat tehokkaimmat tavat täyttää lentokone niin, että tartuntariski on mahdollisimman pieni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He loivat matemaattisen mallin, joka laskee tartunnan leviämistä ihmisestä toiseen tiiviissä tilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lentoyhtiöillä on eri tapoja ohjata matkustajat koneeseen. Ensimmäinen luokka täytetään kuitenkin aina ensimmäiseksi. Sitten matkustajat voidaan ottaa sisään takaa eteen tai edestä taakse. Joillakin yhtiöillä on monimutkaisempia täyttöjä.

Koneen täyttäminen edestä taakse on kuitenkin tautien leviämisen kannalta tyhmintä.

Ihmiset odottavat käytävällä tiiviisti pakkautuneena hyvin pitkään, ennen kuin pääsevät omalle paikalleen.

Paras tapa tutkijoiden mukaan olisi täyttää koneen vasen ja oikea puoli erikseen ja sattumanvaraisesti. Tällöin ihmiset eivät ole lähekkäin sumpussa pitkiä aikoja.

Toinen tapa välttää tartuntoja on matkustaa pienemmällä koneella.

Tällöin koneessa on todennäköisesti vähemmän taudinkantajia ja henkilökohtaisella etäisyydellä vähemmän ihmisiä.

Omalle paikalle kulkeminen sujuu myös nopeammin. Tutkimuksessa alle 150 matkustajan koneissa tartuntariski pieneni.

Nykyisillä käytännöillä ebolaepidemian sattuessa on 67 prosentin riski siitä, että 20 lentomatkustajaa kuukaudessa saa tartunnan.

Jos koneet täytettäisiin tutkijoiden ehdottamalla tavalla, vasen ja oikea puoli sattumanvaraisesti, riski tippuu 40 prosenttiin.

”Niinkin yksinkertaisella asialla kuin lentokoneiden täyttämisen tavalla voi olla suuri vaikutus siihen, miten tarttuvat taudit leviävät ympäri maailmaa”, sanoo sovelletun matematiikan apulaisprofessori Anuj Mubayi tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Physical Review E.

Sisältö jatkuu mainoksen alla