Maisema-teosta tutkittiin Firenzessä nykyaikaisin keinoin. Kuva: Reuters
Maisema-teosta tutkittiin Firenzessä nykyaikaisin keinoin. Kuva: Reuters
Tässä Maisema näkyy infrapunavalossa. Kuva: Reuters
Tässä Maisema näkyy infrapunavalossa. Kuva: Reuters
Leonardo piirsi myös paperin toiselle puolelle. Kuva: Reuters
Leonardo piirsi myös paperin toiselle puolelle. Kuva: Reuters

Leonardon maisemapiirroksen merkinnät on tehty eri käsillä piirroksen eri puolille.

Renessanssinero Leonardo Da Vincin (1452–1519) kuolemasta tulee 2. toukokuuta kuluneeksi tasan 500 vuotta. Kuin merkkivuoden kunniaksi mestarista on paljastunut uusi piirre.

Ennestään hänet tiedettiin vasenkätiseksi. Kuitenkin nuoruudenajan piirros osoittaa firenzeläisten tutkijoiden mukaan, että taiteilija-keksijä oli molempikätinen, vaikka vasen oli hallitseva.

Kätisyyttä selvittivät Uffizin gallerian tutkijat Firenzessä Italiassa. Sikäläisen taiteen tutkimuslaitoksen tutkijat syväluotasivat Leonardon piirustusta, jonka hän teki vain 21-vuotiaana 4. elokuuta vuonna 1473.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä Maisema on Leonardon ensimmäinen tunnettu piirros. Se kuvaa Arnojoen laaksoa, Montelupon linnaa ja sen muureja Italian Toscanassa. Leonardo piirsi sen lyijypiikin ja useiden eri musteiden avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piirroksen alta paljastui luonnos, josta ei aiemmin tiedetty mitään. Myös se on Leonardon piirtämä, sanovat taulua tutkineen museon asiantuntijat lausunnossaan huhtikuun alussa. Tutkijoiden työtä esittelee englanninkielinen video.

Piirroksessa on kaksi erilaista Leonardon merkintää. Ne kiinnittivät taidehistorioitsijan ja konservaattorin Cecilia Frosininin huomion.

Vasempaan yläkulmaan on kirjoitettu sanoja oikealta vasemmalle, eli peilikirjoituksena, mikä oli Leonardolle tyypillinen tapa tehdä muistiinpanoja. Yhden selityksen mukaan Leonardo käytti vasenkätisenä peilikirjoitusta, koska silloin muste ei tahrannut tekstiä.

Piirroksen toisella puolella on lyhyt kirjoitus, jossa teksti kulkee normaalisti vasemmalta oikealle.

Frosinini tutki näitä kahta tekstiä ja piirrosta infrapunavalon ja tarkan mikroskoopin avulla. Lisäksi apuna oli röntgenlaite ja laite, jolla pystyi analysoimaan piirrosta kemiallisesti.

Laitteiden avulla varmistui, että Leonardo oli kirjoittanut molemmat tekstit. Niissä oli samaa mustetta, ja käsiala oli selvästi samanlainen kuin muissa Leonardon kirjoitusnäytteissä, kuten muistivihkoissa.

Kahden tekstin pienet erot viittasivat kuitenkin siihen, että Leonardo kirjoitti ne eri käsillä.

Tutkijat päättelivät, että Leonardo käytti vasenta kättään piirroksen peilikirjoitukseen ja oikeaa kättään kääntöpuolen kirjoitukseen, verkkosivu Live­science kertoo.

”Hänen oikean kätensä käsiala oli selvää ja hyvin muotoiltua niin tässä piirroksessa kuin muistikirjoissakin”, sanoi Frosinini uutistoimisto AFP:lle. Jälki osoittaa, että hän pystyi kirjoittamaan täydellisesti sekä vasemmalla että oikealla kädellä.

”Leonardo syntyi vasenkätiseksi. Hän kuitenkin nähtävästi oppi kirjoittamaan oikeallaan jo hyvin nuorena”, sanoo Frosonini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla