Leonardo da Vincin patsas Milanossa. Kuva: Shutterstock
Leonardo da Vincin patsas Milanossa. Kuva: Shutterstock

Diagnoosi selittäisi renessanssineron monialaisuuden ja kyvyttömyyden saattaa projektejaan loppuun.

Renessanssinero Leonardo da Vincillä oli mahdollisesti tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriö adhd. Se voisi osaltaan selittää poikkeuksellisen yleisnerouden ja sen, miksi Leonardon eri suuntiin rönsyävistä projekteista niin moni jäi lopulta kesken.

Tätä mieltä ovat Lontoon King’s Collegen neuroanatomian professori Marco Catani ja italialaisen Pavian yliopiston lääketieteen historioitsija Paolo Mazzarello. He esittelevät teoriansa Brain-tiedejulkaisussa.

Adhd:sta kärsivillä ihmisillä voi olla vaikeuksia koulussa, ja ylivilkkaan elämä voi ajautua nuorena sivuraiteille. Toisaalta adhd-ihmiset saattavat olla valtavan lahjakkaita ja monialaisia, kun energiaa erilaisiin asioihin riittää suorastaan pakkomielteisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hankkeiden saattaminen päätökseen voi kuitenkin olla vaikeaa, kun mieli halajaa jo seuraavan haasteen kimppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juuri tällainen Leonardo da Vinci oli. Ensimmäisen elämäkerran kirjoittaja Giorgio Vasari kuvasi, kuinka tämä kuoli tyytymättömänä.

”Olen loukannut Jumalaa ja ihmiskuntaa, kun en ole työskennellyt niin kuin olisi pitänyt”, Leonardo voivotteli Vasarin mukaan.

Erikoinen valitus mieheltä, joka oli paitsi keksijä ja taidemaalari myös matemaatikko, insinööri, anatomi, kuvanveistäjä, kasvitieteilijä, arkkitehti, muusikko, kirjailija ja vähän muutakin.

Leonardo da Vincin saavutukset usealla alalla olivat ennennäkemättömiä, mutta hän tuppasi jättämään töitään kesken ja oli toisinaan epäluotettavan maineessa. Hän oli oikukas ja touhusi montaa asiaa yhtä aikaa.

Catani ja Mazzarello kertovat artikkelissaan, kuinka Leonardon aivan ensimmäinen tilaustyö taidemaalarina jäi yksinkertaisesti tekemättä.

Leonardolta tilattiin suuri alttaritaulu San Bernardon kappeliin vuonna 1478, ja hänelle maksettiin siitä etukäteen 25 floriinin korvaus. Tällaisia töitä ei keneltä tahansa tilattu, ja hanke oli arvokas nuorelle Leonardolle. Se oli hänen ensimmäinen tilauksensa itsenäisenä maalarina.

Työ ei koskaan valmistunut. Tuolloin Leonardo oli 26-vuotias.

Hän ei menestynyt itsenäisenä taidemaalarina kenties siksi, että häneen ei luotettu. Vertailun vuoksi aikalainen Raffaello teki tuohon ikään mennessä peräti 80 maalausta ja suuria freskoja Vatikaaniin.

Aikalaiskuvaukset kertovat, miten Leonardo hurmasi aateliset ideoimalla toinen toistaan kunnianhimoisempia projekteja. Silti muun muassa Milanon herttua Ludovico Sforza epäili, kannattaako patsashanketta antaa hänelle tehtäväksi, koska se ei välttämättä valmistuisi.

Sforza tunnettiin taiteilijoiden, myös Leonardo da Vincin, merkittävänä suojelijana. Lopulta Sforzan ja Leonardon tiet erosivat vuonna 1499.

Heidän aikalaisensa Matteo Bandello seurasi mestarin työskentelyä kuuluisan Pyhän ehtoollisen parissa. Hän kuvasi taiteilijan työtapoja melko kaoottisiksi. Juuri Sforza oli tilannut maalauksen Leonardolta.

”Olen nähnyt hänen lähtevän keskipäivällä, oikunpuuskassa, Corte Vecchiolta, jossa hän työsti suuren hevospatsaan savimallia, menevän suoraan Grazielle ja kiipeävän maalaustelineelle, tekevän pari sipaisua siveltimellään ja sitten luovuttavan ja lähtevän taas pois”, tutkijat siteeraavat Bandellon kirjoitusta.

Pyhä ehtoollinen valmistui lopulta kolmessa vuodessa. Mona Lisan maalaamiseen meni 16 vuotta, kun Leonardo työsti taulua muiden hankkeidensa ohella.

Tutkijat kirjoittavat, että hän pystyi kyllä opiskelemaan ja mietiskelemään asioita keskittyneesti mutta hukkasi helposti kokonaiskuvan kaikista projekteistaan ja oli armoton viivyttelijä.

”On mahdotonta tehdä diagnoosia 500 vuotta sitten eläneestä ihmisestä, mutta olen varma, että adhd on uskottavin ja tieteellisesti vakuuttavin selitys sille, miksi Leonardon oli niin vaikea viimeistellä töitään”, professori Catani kertoo tiedotteessa.

”Lähteet osoittavat, että Leonardo käytti hillittömästi aikaa hankkeiden suunnitteluun, mutta häneltä puuttui pitkäjänteisyyttä. Adhd selittäisi Leonardon temperamenttia ja hänen erikoisen, säkenöivän nerokkuutensa.”

Leonardo nukkui vain vähän ja työskenteli yötä päivää lyhyiden torkkujen voimalla.

Epäsuorien todisteiden perusteella on päätelty, että hänen aivonsa olivat monella tapaa keskiverrosta poikkeavat. Hän oli vasenkätinen ja kärsi mahdollisesti lukihäiriöstä.

Hänen aivoissaan kielelliset toiminnot sijaitsivat kenties oikeassa aivopuoliskossa, kun tavallisesti ne sijaitsevat vasemmalla. Tämä on päätelty siitä, että hän sai vakavan aivohalvauksen vasempaan aivopuoliskoonsa 65-vuotiaana, mutta säilytti silti puhekykynsä.

Nämä kaikki hermoston muutokset ovat tyypillisiä myös adhd:lle, tutkijat sanovat.

Catani on erikoistunut keskushermoston kehityshäiriöiden kuten autismin ja juuri adhd:n hoitamiseen. Hän huomauttaa, että ihmisillä on väärä kuva siitä, millaisia adhd:stä kärsivät ihmiset ovat.

Stereotypia on, että adhd on huonosti käyttäytyvien ja älykkyysosamäärältään alhaisten lasten häiriö ja että siitä kärsivät ihmiset joutuvat myöhemmin ongelmiin elämässään.

”Päin vastoin, suurin osa aikuisista, joita kohtaan klinikallani, kertoo olleensa lapsina välkkyjä ja intuitiivisia. Myöhemmin he ovat alkaneet oirehtia masennuksella ja ahdistuksella, kun eivät ole pystyneet saavuttamaan täyttä potentiaaliaan”, Catani sanoo.

Professori korostaa, että adhd ei ole yhteydessä vajavaisiin älyllisiin kykyihin eikä luovuuden puutteeseen, vaan pikemminkin siihen, että ihminen ei osaa hyödyntää luontaisia kykyjään.

Koskaan ei saada tietää varmuudella, oliko Leonardo da Vincillä adhd, mutta moni asia hänen elämässään täsmäisi siihen.

”On käsittämätöntä, että hän piti itseään epäonnistujana. Toivon, että hänen perintönsä auttaisi meitä hälventämään stigmaa adhd:n ympärillä”, Catani sanoo.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15854

Sentään ehkä jotain yhteistä Leonardolla ja minulla, se nerous jäi minulta tosin selkeästi uupumaan, mutta se useiden juttujen yhtaikaiset päällekkäisyydet ja frustraatio hommien loppuun saattamisen vaikeudesta on vain niiiin tuttua settiä meikäläiselle, ADHD diagnoosin saaneena, että komppaan jo siksi tuota teoriaa Da Vincin diagnoosia koskien.
Olikohan hänellä tuon lisäksi Asperger?
Silloin voisin jo hieman henkseleitä paukutellakin.

😎

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

  • ylös 13
  • alas 4
Vierailija

Koska polttomoottori ja sähkömoottori puuttuivat Leonardolla oli hyvin vähän mahdollisuuksia toteutaa eräitä suunnitelmiaan. Ymmärrän hänen harhailunsa hyvin.

  • ylös 10
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla