Brittiläisestä meribiologista Kirsty Brownista tuli ensimmäinen ihminen, jonka tiedetään menehtyneen merileopardin hampaisiin, BBC:n verkkosivut ja

Brittiläisestä meribiologista Kirsty Brownista tuli ensimmäinen ihminen, jonka tiedetään menehtyneen merileopardin hampaisiin, BBC:n verkkosivut ja New Scientist kertovat. Tragedia sattui 22. elokuuta, kun 28-vuotias Brown oli snorklaamassa Rotheran tutkimusaseman lähellä Etelämantereen Etelä-Amerikan puoleisella rannikolla. Hylje veti Brownin veden alle 25 metrin päässä rannasta, ja kun hänet kymmenen minuutin päästä saatiin pelastetuksi, elvytysyritykset eivät enää auttaneet.

Brittitutkijat ovat sukeltaneet samalla alueella jo 30 vuotta, mutta koskaan aiemmin petohylkeet eivät ole hyökänneet heidän kimppuunsa. Tapaus muutti tutkimusaseman sääntöjä: nyt sukeltajat eivät enää mene veteen, jos näköpiirissä on merileopardi.

Merileopardit (Hydrurga leptonyx) voivat kasvaa yli kolme metriä pitkiksi ja lähes 300 kiloa painaviksi. Ne elävät Etelämantereen jäätiköiden ulkolaidoilla ja saalistavat äyriäisiä, kaloja, pingviinejä ja toisia hylkeitä. Niiden tiedetään joskus ahdistelleen jäällä olevia ihmisiä. Esimerkiksi vuonna 1985 merileopardi pureutui skottilaisen Antarktiksen-kävijän Gareth Woodin jalkaan ja yritti kiskoa häntä jäältä veteen, mutta Woodin toveri sai potkimalla hylkeen irrottamaan otteensa.

Siihen nähden, miten avuttomia me ihmiset olemme vedessä, nisäkkäitä syövät meripedot vaanivat meitä yllättävän harvoin. Hylkeitä ja valaita saalistavien miekkavalaiden ei tiedetä koskaan luonnosssa tappaneen ihmistä; maailman delfinaarioista on raportoitu yksi tapaus. Hait ovat tappaneet maailmassa keskimäärin kymmenisen ihmistä vuodessa. Viime vuonna hain kidassa kävi 60 ihmistä, mutta henkensä heistä menetti vain kolme, haitilastoista selviää.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla