Aasianherkko (Rhinolophus affinis) lennähtää luolasta Malesiassa. Kuva: Fletcher & Baylis/Science Source
Aasianherkko (Rhinolophus affinis) lennähtää luolasta Malesiassa. Kuva: Fletcher & Baylis/Science Source

Lentokyky on virittänyt lepakon elimistön äärimmilleen. Siksi niiden virukset ovat ärhäköitä.

Ebola, sars, mers, Marburg-virus, nipah-virus ja rabies ovat ihmisille vaarallisia viruksia, joilla on sama alkuperä. Joukkoon todennäköisesti kuuluu nyt leviävä koronavirus sars-cov-2.

Näiden vakavia sairauksia aiheuttavien virusten lähteeksi ovat osoittautuneet lepakot.

Se ei ole sattumaa, sanoo Mike Boots, Kalifornia-Berkeleyn yliopiston professori. Boots oli yhdysvaltalais-kiinalaisessa tutkijaryhmässä, joka löysi selityksen sille, miksi lepakot tuottavat vaarallisia viruksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä kasvatti lepakoiden ja apinoiden soluja ja tartutti niihin viruksia. Ne oli muokattu jäljittelemään ebola- ja Marburg-viruksia, jotka aiheuttavat kahta lepakoista lähtenyttä verenvuototautia. Tutkimus julkaistiin elife-tiedelehdessä helmikuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja, joiden mukaan monien lepakoiden solut näyttävät olevan jatkuvassa hälytystilassa virusten varalta. Virusinfektion saanut solu tuottaa interferoneiksi nimettyjä varoitusproteiineja. Ne hälyttävät naapuruston solut aloittamaan puolustuksen ennen kuin virus leviää. Interferoneja on kaikenlaisilla eläimillä, mutta lepakoilla ne toimivat poikkeuksellisen tehokkaasti.

Ihmisellä vastaava äkkipuolustus aiheuttaisi voimakkaan tulehduksen, joka itsessään voi olla hengenvaarallinen. Useat sairauksien oireet ovatkin puolustuksen sivutuotteita. Koronavirustaudissa keuhkoihin kertyy tulehdussoluja ja nestettä. Se vaikeuttaa hengittämistä.

Lepakot pystyvät kuitenkin tehokkaasti hillitsemään tulehduksen haittoja. Sen arvellaan johtuvan, omituista kyllä, niiden lentokyvystä.

Lentäminen on kovaa työtä ja vaatii nopean aineenvaihdunnan. Samalla syntyy paljon haitallisia aineenvaihdunnan sivutuotteita, kuten soluvaurioita aiheuttavia vapaita radikaaleja.

Lepakot ovat virittäneet huippuunsa kyvyn siivota niitä pois elimistöstään. Samat mekanismit auttavat poistamaan myös tulehduksen sivutuotteita. Tämä on antanut lepakoille turboahdetun immuunijärjestelmän ja pitkän eliniän. Ikääntyminen liittyy kasautuviin soluvaurioihin, joita lepakot pystyvät ehkäisemään hyvin. Hiiri elää muutaman vuoden, mutta samankokoinen lepakko jopa 40 vuotta.

Tehokas immuunijärjestelmä ei ole vapauttanut lepakoita viruksista. Evoluution kilpajuoksu on kuitenkin pakottanut lepakon virukset huipputehokkaiksi. Virukset joutuvat lisääntymään hyvin nopeasti, että ne ehtivät seuraaviin soluihin ennen niiden sulkeutumista. Tästä seuraa, että lepakosta ihmiseen siirtynyt virus onkin sitten hengenvaarallinen.

Sama muuten pätee toiseen lentävien eläinten ryhmään, lintuihin. Linnut ovat kuitenkin paljon kaukaisempaa sukua ihmisille kuin lepakot, joten virusten loikkaaminen linnuista meihin on vaikeampaa.

Kädellisten taudinaiheuttajat taas hyppäävät helposti ihmisiin ja päinvastoin. Nämä kolme eläinryhmää ovat tärkeimpiä uusien eläinperäisten sairauksien eli zoonoosien lähteitä.

Lentämällä menestykseen

Lentokyky on tehnyt lepakoista myös yhden nisäkkäiden suurista menestystarinoista.

Lepakoita on toista tuhatta lajia, viidesosa kaikista nisäkkäistä. Lepakoita on Antarktista lukuun ottamatta kaikilla mantereilla , samoin niiden viruksia.

Viruksista ei ollut haittaa niin kauan kuin lepakot elivät omaa elämäänsä ihmisistä irrallaan. Nyt ihmiset ovat tunkeutuneet viimeisillekin syrjäseuduille, kaatavat metsiä ja laiduntavat koti­eläimiään lepakkojen mailla.

Valtavia määriä lepakoita myös pyydystetään ja viedään eri puolille maailmaa, kuten muitakin villieläimiä. Monet myydään täyteen ahdetuilla ruokatoreilla ja teurastetaan epähygieenisissä oloissa ruoaksi tai perinnelääkkeiksi. Villieläimiä on syöty aina, mutta Itä- ja Kaakkois-Aasiassa siitä on paisunut suoranainen teollisuus.

Toreilla eläimet sairastuvat ja erittävät entistä enemmän viruksia. Eri lajien säilöminen vieri viereen helpottaa virusten loikkaa muihin eläimiin. Ulosteet ja ruumiinnesteet sekoittuvat lat­tioilla, joilla ihmiset astelevat.

”Jos haluaisit luoda ja levittää uusia viruksia, tätä parempia oloja siihen ei ole”, kommentoi HS:lle luonnonsuojelun ja terveyden yhteyttä tutkiva professori Chris Walzer Wienin yli­opistosta. Hän työskentelee myös luonnonsuojelujärjestö WCS:n asiantuntijana.

Lepakon ja ihmisen välissä on usein kolmas laji välittämässä taudinaiheuttajia. Vuosina 2002–2004 vajaat 800 ihmistä tappanut sars kiersi lepakoista lähdettyään palmu­sivettien kautta. Mersin välipysäkkinä olivat kamelit ja Marburg-viruksen vihermarakatit.

Sars-cov-2-viruksen alkuperäistä kantajaa tai väli-isäntää ei ole varmistettu. Viruksen lähin tunnettu serkku on peräisin aasianherkolta, joka on pieni lepakko. Kyseinen koronavirus löydettiin Yunnanin maakunnasta Kiinasta.

Luonnonvaraisten eläinten koronaviruksista tunnetaan vasta murto-osa. Nyt leviävällä viruksella on yhtäläisyyksiä muurahaiskävyiltä eristettyihin näytteisiin. Siksi niitä on ehdotettu mahdolliseksi väli-isännäksi.

Muurahaiskäpyjä rahdataan perinnelääkkeiden raaka-aineeksi ja syötäviksi eri puolilta Aasiaa­ ja Afrikkaa sellaisia määriä, että kaikki kahdeksan lajia ovat vaarassa kadota.

Rabieskin lepakoista

Lieneekö sitten virusvaaran syytä, että monet kulttuurit pitävät lepakoita vähintään epäilyttävinä. Niihin yhdistetään pimeys, kuolema ja tarujen vampyyrit.

Maineella voi olla yhteys niiden kantamaan rabiesvirukseen. Tartuntoja ihmisiin havaittiin jo ennen laajaa villieläinten kauppaa. Rabiesvirus siirtyi ihmisiin, kun lepakoihin käytiin syystä tai toisesta käsiksi.

Rabies aiheuttaa neurologisia oireita ja aggressiivisuutta. Ihmisiin tai muihin nisäkkäisiin tarttuessaan se johti käytännössä aina kuolemaan ennen rokotteen kehittämistä.

Teräksisellä immuunijärjestelmällä varustettuja lepakoita rabies ei yleensä tapa. Suomessakin lepakoilla esiintyy harvinaisina rabiesviruksia. Ne voivat tarttua, jos lepakko ja ihminen vaihtavat ruumiinnesteitä, eli lähinnä puremasta. Rokotussarja pureman jälkeen auttaa, eikä lepakoiden aiheuttamaan rabiekseen ole Suomessa kuollut kukaan 35 vuoteen.

Lepakot on monissa kulttuureissa yhdistetty kuoleman lisäksi hulluuteen, sanoo virologi Charles H. Calisher kirjassa Bats and Viruses: A New Frontier of Emerging Infectious Diseases. 

Lepakoiden ulkonäkö voi herättää pelkoa ja epäluuloa. Ne ovat rajaolentoja, sillä ne muistuttavat lintuja ja nisäkkäitä, mutta eivät ole ihmisten mielikuvissa kumpaakaan.

Intialaisen tarinan mukaan lepakot olivat kauniita lintuja, jotka halusivat tulla ihmisiksi. Rangaistukseksi lepakoista tehtiin ihmisen ja linnun sekoituksia, joilla on ihmismäinen naama ja nahkaiset siivet. Varo mitä toivot, on tarinan opetus.

Lepakkokammo ei ole yleismaailmallista. Muinaisessa Egyptissä uskottiin, että ne parantavat monia sairauksia. Ne ovat yhä eri puolilla maailmaa suosittua perinnelääkinnän ainesta. Lepakoista tehtävien lääkkeiden väitetään parantavan kaikkea, astmasta reumatismiin. Lepakkokauppaa ei ole hillinnyt edes tieto niiden viruksista.

Lepakoiden syyttäminen viruksistaan voi tuntua luontevalta, mutta niille kostaminen olisi virhe, Walzer varoittaa. Usein tappaminen vain lisää tautien siirtymistä lajien välillä.

Lepakot myös palvelevat laajasti ekosysteemiä. Ne syövät miljardeja hyönteisiä. Osa niistä on viljelmien tuholaisia ja osa aiheuttaa tauteja, kuten malariaa levittävät hyttyset. Malaria tappaa liki puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Se on tappavampi kuin toistaiseksi yksikään lepakoista levinnyt pandemia.

Mettä juovat lepakot ovat monien kasvien pölyttäjiä. Siemeniä levittävät hedelmälepakot ovat metsien tärkeitä uudistajia.

Pohjimmiltaan pandemia kertoo myös luonnonsuojelun merkityksestä. Se, miten ihmiset käyttävät eläimiä kuten lepakoita maapallon toisella laidalla, on äkkiä muuttunut myös suomalaisten ongelmaksi.

Vierailija

Vuosisatoja on turhan varovainen arvio.😁

40v on pitkä elämä lepakolle, respect!😎

Ja usein viruksillä on väli-isäntä, joten ihmiset voi saada kaikki lepakoista lehmiin, sikoihin, broilereihin, kissoihin, koiriin, lampaisiin ja hevosiin siirtyneet virukset.

Vierailija

Toxoplasma gondii asustaa tällä hetkellä about 3 miljardissa ihmisessä ja se muuttaa käytöstä ihan luontaisena työkalunaan. Siinä leviämismallia, sillä syyllinen tuohon maailmanvalloitukseen on kotikissat.

Kyseessä on alkueläin, mutta käy hyvin äärimmäiseksi leviämismalliksi myös viruksille.

  • ylös 4
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla