Eilen tarkastetun väitöskirjan mukaan ongelmien lakaiseminen maton alle on keskeisin syy tehottomuuteen suomalaisilla työpaikkoilla. Ilmiö näkyy puuttumattomuut...

Eilen tarkastetun väitöskirjan mukaan ongelmien lakaiseminen maton alle on keskeisin syy tehottomuuteen suomalaisilla työpaikkoilla. Ilmiö näkyy puuttumattomuutena ristiriitoihin, kiusaamiseen, liian matalaan tai heikkoon työpanokseen, alentuneeseen työkykyyn, huonoon työmoraaliin, töiden laiminlyönteihin ja resurssien ja osaamisen tuhlaukseen. Muita tehokkuutta heikentäviä tekijöitä ovat palautteettomuus, panettelu, paneutumattomuus, peittely, piittaamattomuus, puhumattomuus, pomottelu ja päättämättömyys. Heikko johtajuus ja toisaalta autoritaarinen pomotus lisäävät tehottomuutta.

Hallintotieteiden lisensiaatti Sirpa Syväsen mukaan demokraattinen johtajuus on Suomessa harvinaista - valtapelit sen sijaan hyvin yleisiä. Syväsen väitös käsitteli sosiaali- ja terveysalan työyhteisöjä.

British Medical Journalin aiemmin tänä vuonna julkaisema suomalaistutkimus puolestaan osoitti, että oikeudenmukaiseksi koettu päätöksenteko ja reiluna pidetty esimies suojaavat työntekijöiden terveyttä. Reilussa työpaikassa psyykkinen rasitus vähenee, työntekijät tuntevat itsensä terveiksi eivätkä jää sairauslomille yhtä usein kuin epäoikeudenmukaisesti johdetuissa työpaikoissa. Tuore brittitutkimus taas kertoo, että epäreilu pomo nostaa alaisten verenpaineen tasolle, joka lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla