Kuva: Debbie MacKenzie.
Kuva: Debbie MacKenzie.

Hampparia ja viineriä voi pian haukata kohtuullisen huoletta. Pieni ripaus leväuutetta, ja roskaruokakin muuttuu sydänystävällisemmäksi.

Hampparia ja viineriä voi pian haukata kohtuullisen huoletta. Pieni ripaus leväuutetta, ja roskaruokakin muuttuu sydänystävällisemmäksi.

Brittitutkijoiden mukaan merilevistä uutettua ainetta, alginaattia, voitaiisin helposti lisätä rasvapitoiisiin elintarvikkeisiin, kuten purilaisiin ja leivonnaisiin, lisäämään niiden kuitupitoisuutta. He uskovat, että alginaatti voisi olla arvokas ase kansainvälisessä taistelussa lihavuutta, diabetesta ja suolistosyöpiä vastaan.

Critical Reviews in Food Science and Nutrition –julkaistun tutkimuksen mukaan alginaatti vahvistaa suoliston limakalvoa ja hidastaa ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Alginaatilla höystetty hamppari kulkisi hitaammin suolen läpi ja osa sen sisältämistä rasvoista jäisi imeytymättä. Kuidun ansiosta levähampparista jäisi myös pidemmäksi ajaksi kylläisyyden tunne.

Teollisuus käyttää jo nyt alginaattia elintarvikkeiden sakeuttamisaineena. Sen etuna on helppokäyttöisyys. Hajuton ja mautonta valkoista jauhetta voidaan vaivatta lisätä ruokiin.