Miten on tämän hymyn laita, aito vai epäaito? Se kuuluu republikaanien kongressiedustaja Luke Messerille. Kuva: Yhdysvaltain kongressi
Miten on tämän hymyn laita, aito vai epäaito? Se kuuluu republikaanien kongressiedustaja Luke Messerille. Kuva: Yhdysvaltain kongressi

Liberaali hymyilee aidommmin ja puhuu myönteisemmin.

Konservatiivit ovat onnellisempia kuin liberaalit, kertovat monet poliittisen psykologian tutkimukset. Löydös on kuitenkin perustunut ihmisten omiin ilmoituksiin onnellisuudestaan. Uusi, ihmisen todelliseen käyttäytymiseen perustuva tutkimus osoittaa sitä vastoin, että liberaalit ovat sittenkin himpun verran onnellisempia.

Kalifornian yliopistossa Irvinessä työskentelevän Sean Wojcikin ja hänen työtovereidensa mukaan konservatiivit liioittelevat enemmän kuin liberaalit, kun he vastaavat onnellisuutta luotaaviin kyselyihin. Tämä selvisi kahdessa osatutkimuksessa, joista toinen mittasi elämään tyytyväisyyttä ja toinen taipumusta esittää itsensä paremmassa valossa kuin onkaan. Konservatiivit olivat tyytyväisempiä, niin kuin aiemmissakin tutkimuksissa, mutta he lankesivat myös enemmän myönteisyysvääristymään.

Todellista tyytyväisyyttä tutkijat selvittivät muista lähteistä: Yhdysvaltain kongressiedustajien puheista ja valokuvista, poliittisen kantansa paljastavien Twitter-käyttäjien sanavalinnoista ja hymiöiden käytöstä sekä liikeväen suosiossa olevan LinkedIn-palvelun käyttäjien valokuvista.

Liberaalit käyttivät puheissaan ja viesteissään enemmän myönteistä sanastoa kuin konservatiivit. Molempien laitojen edustajat hymyilivät kutakuinkin yhtä paljon kuvissa mutta liberaalien hymy oli useammin aito. Erot eivät tosin olleet suuria.

Tutkimuksen julkaisi Science.

vihersuvakki
Seuraa 
Viestejä358
Liittynyt27.2.2015

Liberaali on sittenkin onnellisempi kuin konservatiivi

Sinunkin pitäisi kokeilla tajuntaa laajentavia. Onko kommunistikorttia tai Neuvostoliittokorttia olemassa?
Lue kommentti

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

vihersuvakki
Seuraa 
Viestejä358
Liittynyt27.2.2015

Liberaali on sittenkin onnellisempi kuin konservatiivi

Varmaan ensimmäiseksi kannattaa rauhoittua, vaikka se nyt kuulostaakin sellaiselta vaatimukselta, että psykologinen reaktanssi puskee pintaan ja rauhoitu ite... Sitten "asenteellisesta" kohti objektiivista analyysia. Pyri välttämään näissä asioissa yksisilmäisyyttä, ole siis avoin ja kriittinen samaan aikaan. Älä kuitenkaan ole kriittinen siihen asti, että selkeästi keskustelu valuu tappeluksi, sillä se on psykologinen este sekä sinun maailmankuvasi että minun maailmankuvani kehittymiselle tai...
Lue kommentti

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä