Tuulienergiassa liput ovat olleet symboliikkaa ja roottorit käytäntöä. Ehkä tilanne on muuttumassa. Kuva: © www.mysona.dk, Wikimedia Commons
Tuulienergiassa liput ovat olleet symboliikkaa ja roottorit käytäntöä. Ehkä tilanne on muuttumassa. Kuva: © www.mysona.dk, Wikimedia Commons

Lepatus sopivaa pintaa vasten kerää tehokkaasti sähköä.

Tällä vuosikymmenellä on osoitettu, että hankaussähköä keräävät triboelektriset generaattorit voivat olla tehokkaita energiantallentajia. Tuulienergiaa voisi kerätä tällä periaatteella, osoittavat korealaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat Nature Communications -lehdessä. Kerääjänä heidän kokeissaan oli pieni lippu, joka ilmavirrassa lepatti sopivaa pintaa vasten.

Jihyun Bae Samsung-yhtiöstä ja hänen kollegansa eri yliopistoista pinnoittivat 5 x 7,5 sentin kokoisen pienoislipun kullalla ja kiinnittivät sen polytetrafluoroetyleenillä pinnoitetun levyn rinnalle. Sitten he kokeilivat, miten lipun ja levyn kosketuksissa syntyvää hankaussähköä saisi kerätyksi eri virtausoloissa.

Systeemi muunsi tehokkaasti liike-energiaa sähköenergiaksi niin tuulitunnelissa, kääntyvässä tuuliviirissä kuin liikkuvan auton katolla.

Esimerkiksi 15 metriä sekunnissa liikkuva ilma latasi sadan millifaradin kondensaattorin täyteen neljässä minuutissa.

Tutkijoiden mukaan tällaiseen tuulivoiman keräykseen olisi helppo valmistaa isokokoisiakin keräimiä, jotka olisivat halvempia, kevyempiä, meluttomampia ja mahdollisesti tehokkaampia kuin nykyisten tuulivoimaloiden roottorit.

Videossa triboelektroninen genaraattori lepattaa auton katolla.