Sähköä sylkevä sammutin tukahduttaa tulen ilman vesivahinkoja.

Palomiehet sammuttavat paloja vedellä, vaahdolla, pulverilla ja muilla materiaaleilla, mutta yhdysvaltalaistutkijat tekevät saman pelkän sähkövirran avulla.

"Tutkimuksemme osoittaa, että sähkö tukahduttaa liekit hyvin nopeasti", kertoi Ludovico Cademartiri Harvardin yliopistosta Yhdysvaltain kemiallisen seuran kokouksessa.

Menetelmä säästää myös vettä ja suojaa ympäristöä ylimääräisiltä materiaalivahingoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvardilaisten kapistus koostuu 600-wattisesta vahvistimesta ja taikasauvaa muistuttavasta anturista, joka kohdistetaan tuleen. Testeissään tutkijat sylkivät laitteella sähkövirtaa yli 30 senttiä korkeisiin liekkeihin, jotka sammuivat saman tein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten se sitten toimii? Cademartirin mukaan ilmiö on monimutkainen, ja siinä tapahtuu monta asiaa yhtä aikaa. "Keskiössä näyttää olevan palamisessa syntyvä noki. Hiilihiukkaset varautuvat herkästi ja reagoivat sähkökenttään", hän selitti.

Cademartiri visioi, että tulevaisuudessa sähkösammuttimia asennetaan rakennusten tai laivojen kattoihin samaan tapaan kuin nykyiset vesisprinklerit. Laite sopisi myös palomiesten kannettavaksi.

"Sen avulla pystyisi esimerkiksi avaamaan tuleen polun, jota myöten ihmiset voisivat paeta tulipalosta", hän sanoo.

Erityisesti menetelmä istuu suljettuihin tiloihin kuten lentokoneisiin tai sukellusveneisiin. Sen sijaan laajoille alueille leviävien metsäpalojen sammuttamiseen se ei ole yhtä sovelias, Cademartiri huomautti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla