Normaali, ylipainoinen ja liikalihava mies. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Obesity-waist_circumference.PNG>Wikimedia Commons</A></span>
Normaali, ylipainoinen ja liikalihava mies. Kuva: Wikimedia Commons

Diabeteksen riski kasvaa, jos ylipainoinen nukkuu yli yhdeksän tuntia.

Yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat ylipainoiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7–8,5 tuntia nukkuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Pitkiin uniin liittyvä lisäriski kuitenkin katoaa dieetin, liikunnan ja laihtumisen myötä.

Myös lyhyet yöunet on yhdistetty diabetesriskiin, mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.

Tutkimukseen värvättiin 522 ylipainoista 40–64-vuotiasta suomalaista, joilla oli todettu diabetekseen usein johtava insuliinin tehon vähentyminen. Puolet osallistujista ohjattiin laihdutus- ja liikuntakuurille ja loput jatkoivat elämäänsä kuten ennenkin. Tutkimus on osa laajaa Diabeteksen ehkäisytutkimusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsemän vuoden seurannan aikana 9–9,5-tuntisia yöunia nukkuvien riski sairastua diabetekseen oli noin kaksinkertainen ja yli kymmentuntisia nukkuvien lähes kolminkertainen, kun heitä verrattiin 7–8,5 tuntia nukkuviin. Pitkien unien merkitys kuitenkin kumoutui dieetin ja liikunnan myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat eivät tiedä miksi pitkään nukkuminen altistaa diabetekselle. Yhteys voi esimerkiksi selittyä jollain kolmannella seikalla, jota tutkimuksessa ei havaittu. Joka tapauksessa tulokset korostavat laihduttamisen ja liikunnan tärkeyttä diabeteksen ehkäisyssä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Diabetes Care 2009;32:1965–1971

Sisältö jatkuu mainoksen alla