Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Kymmenen vuoden päästä jo joka viides aikuinen on lihava, ennustaa 186 maata kattanut tutkimus.

Ylipainoisten naisten määrä maailmassa ylitti alipainoisten määrän jo vuonna 2004. Miehillä näin kävi 2011, paljasti kattavin painoindeksitutkimus, joka on koskaan tehty.

Brittitutkijat kävivät läpi peräti 1698 tutkimusta, joista se saivat 19 miljoonan aikuisen miehen ja naisen pituus- ja painotiedot. Niitä oli vuosilta 1975–2014.

Kävi ilmi, että 40 vuodessa enemmän kuin lievästi ylipainoisten miesten osuus on yli kolminkertaistunut 11 prosenttiin. Samassa ajassa lihavien naisten osuus on tuplaantunut 15 prosenttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alipainoisten ihmisten määrä on vuodesta 1975 vähentynyt noin kolmanneksen. Vuonna 2014 kymmenisen prosenttia väestöstä oli alipainoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Maailmamme on muuttunut. Aiemmin aliravitsemus oli tuplasti yleisempää kuin lihavuus, nyt lihavia on enemmän kuin alipainoisia”, summaa professori Majid Ezzati Lontoon Imperial Collegesta tutkimustiedotteessa.

Lihominen ei myöskään ole pysähtymässä. Nykyisellä tahdilla vuonna 2025 maailman miehistä 18 prosenttia ja 21 prosenttia naisista on lihavia.

Tästä huolimatta aliravitsemus on vakava ongelma maailman köyhimmissä maissa, tutkijat muistuttavat. Eteläisessä Aasiassa melkein neljännes väestöstä on alipainoisia.

Maailman lihavimmat ihmiset asuvat Yhdysvaltain Samoalla. Siellä naisten keskimääräinen painoindeksi hipoo vaikean ylipainon rajaa, eivätkä miehet jää juuri jälkeen. Polynesiassa ja Mikronesiassa 38 prosenttia miehistä ja yli puolet naisista ovat lihavia.

Lähes viidennes maailman ylipainoisista ihmisistä asuu kuudessa englanninkielisessä maassa: Australiassa, Kanadassa, Irlannissa, Uudessa-Seelannissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Useampi kuin joka neljäs vaikeasti lihava mies ja melkein joka viides vaikeasti lihava nainen on Yhdysvalloista.

Euroopan lihavimmat miehet löytyvät Kyprokselta, Irlannista ja Maltalta, naiset Moldovasta. Hoikimmat eurooppalaiset miehet ovat Bosniassa ja Hollannissa, naiset Sveitsissä.

Suomessa miehet ovat naisia hieman lihavampia. Olemme 40 vuodessa pulskistuneet mutta sijoituksemme maailman lihavuuslistalla on pudonnut monta kymmentä pykälää. Naiset ovat nyt sijalla 120 (ennen 84) ja miehet sijalla 78 (ennen 34).

Tutkimuksen julkaisi Lancet.

Painoindeksin kehitystä eri maissa on visualisoitu täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla