Kuvapörssi
Kuvapörssi

Ylipaino ei ole kaikille terveysriski, mutta laihtuminen on joillekin, paljastavat ruotsalaiset väitöstutkimukset.

Ylipaino ei ole riski kaikille. Sydänkohtauspotilaalle laihtuminen voi olla jopa vaarallista. Näin yllättäviin tuloksiin päädyttiin kahdessa Lundin yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessa.

Susanna Calling vertasi väitöskirjassaan 22 000 malmölaisen terveydentilan yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin ja kuolleisuuteen. Tulosten mukaan lihavuus lisää kuoleman riskiä, jos siihen yhdistyy diabetes, korkea verenpaine, korkeat lipidiarvot sekä tupakointi. Ylipaino yksin ei osoittautunut haitalliseksi.

Toisessa vertailussaan Calling kahlasi läpi 28 000 malmölaisen tiedot ja selvitti, miten ammatti tai parisuhde vaikuttaa ylipainoisten sydäninfarkteihin. Ilmeni, että lihavuus vauhdittaa vain sinkkumiestyöläisten sairastumista. Jo yksinasuminen lisää lihavien miesten infarktiriskiä merkittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Ylipainoisia ihmisiä ei tulisi kohdella yhtenä homogeenisenä ryhmänä. Lihavuus on terveyshaitta monille, mutta ei kaikille. Mikäli sydänkohtausriskiä halutaan alentaa, tulisi keskittyä riskihenkilöihin eikä yrittää saada kaikkia lihavia laihtumaan", sanoo Susanna Calling.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli ylipainoinen on jo kärsinyt sydänkohtauksen, laihtuminen voi olla jopa kohtalokasta, väittää puolestaan Linn Kennedy omassa väitöskirjassaan.

Kennedy tarkasteli yli 12 000 sydänkohtauspotilaan painon yhteyttä terveydentilaan. Tulos yllätti: painoaan pudottaneilla oli pienempi elossapysymisprosentti kuin muilla. Kennedyn ohjaajan Ronnie Willenheimerin mukaan sydänkohtauspotilaita pitäisikin ohjata syömään terveellisesti ja liikkumaan, eikä tuijottamaan sokeasti vaa’an lukemia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla