Maailman väestöstä yli puoli miljardia on ylipainoisia.
Maailman väestöstä yli puoli miljardia on ylipainoisia.

14 prosenttia maailman naisista on merkittävästi ylipainoisia, miehistä joka kymmenes.

Maailman väestön lihavuus on lähes tuplaantunut vuodesta 1980, ilmenee kolmiosaisesta The Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta.

Vuonna 2008 maailman aikuisväestöstä yli kymmenesosa oli merkittävästi ylipainoisia, toisin sanoen heidän painoindeksinsä ylitti 30 kg/m2. Miehistä oli merkittävästi ylipainoisia 9,8 ja naisista 13,8 prosenttia, kun taas vuoden 1980 vastaavat prosenttiluvut olivat 4,8 ja 7,9.

Suomen ja muutamien muiden eurooppalaismaiden naisten keskimääräinen painoindeksi ei kuitenkaan noussut 28 vuodessa käytännössä katsoen lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maailman pulskin väestö elää Tyynenmeren alueella, missä keskimääräinen painoindeksi on nyt 34-35 kg/m2. Teollisuusmaiden korkein keskiarvopainoindeksi on Yhdysvalloissa (yli 28 kg/m2 sekä miehillä että naisilla). Matalin taas löytyy Japanista (22 kg/m2 naisilla ja 24 kg/m2 miehillä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korkeasta verenpaineesta kärsivien määrä on kolmessa vuosikymmenessä prosentuaalisesti vähentynyt, mutta väestönkasvu on lisännyt pääluvun 600 miljoonasta lähes miljardiin.

Keskimääräiset veren kokonaiskolesterolipitoisuudet ovat pienentyneet Pohjois-Amerikassa, Australaasiassa  ja Euroopassa, mutta kasvaneet Itä- ja Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

"Tuloksemme osoittavat, että ylipaino, verenpaine ja korkea kolesteroli eivät ole enää leimallisesti länsimaalainen pulma, vaan niistä on tullut globaali ongelma", toteaa professori Majid Ezzati Lontoon Imperial Collegesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla