Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Pulskien aivot eroavat hoikemmista, osoittaa rottatutkimus.

Herkästi lihovien rottien ruokahalua säätelevät aivoalueet poikkeavat laihempien rottien vastaavista alueista, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Lihomaan taipuvaiset rotat eivät reagoi nälkää hillitsevään leptiinihormoniin normaalisti.

Asia ilmeni, kun Sebastien Bouret Etelä-Kalifornian yliopistosta kollegoineen tarkasteli lihavuuden eläinmalliksi jalostettujen DIO (diet-induced-obesity)-rottien aivojen kehitystä.

Ryhmä havaitsi, että pullukkarottien hypotalamuksessa oli alusta lähtien tavallista vähemmän hermosoluyhteyksiä kaaritumakkeen alueella, ja vaje säilyi aikuisuuteen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kaaritumakkeen hermosolut vastaavat siitä, että leptiinisignaali kulkee muualle hypotalamukseen", Bouret selittää. Rasvakudoksen tuottama leptiini kertoo aivoille, millainen kehon energiatila kulloinkin on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bouretin mukaan hermostolliset erot näkyvät DIO-jyrsijöissä jo ensimmäisellä elinviikolla. "Näyttää siis siltä, että ruokahalu ja lihavuus ohjelmoituvat aivoihin hyvin varhain", Bouret summaa.

"Vaikka tilannetta voidaan toki korjata liikunnalla ja ruokavaliolla, alttiutta lihomiseen ei ilmeisesti voi jälkikäteen muuttaa."

Tutkimuksen julkaisee Cell Metabolism.

Sisältö jatkuu mainoksen alla