Lihavuuslääkkeiden kehittäminen on ollut vaikeaa, mutta nyt on tehty läpimurto. Kuva: Shutterstock
Lihavuuslääkkeiden kehittäminen on ollut vaikeaa, mutta nyt on tehty läpimurto. Kuva: Shutterstock

Jo ennestään diabeteksen hoitoon hyväksytty lääke aiheuttaa kylläisyyden tunnetta.

Diabeteslääkkeenä käytetty semaglutidi on osoittautunut poikkeuksellisen tehokkaaksi lääkkeeksi lihavuuden hoidossa, kertovat useat tuoreet tutkimukset.

Kolmessa julkaistussa tutkimuksessa lihaviksi määritellyt koehenkilöt (painoindeksi yli 30) jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai semaglutidia ja toinen lumelääkettä. Kaikki tutkittavat saivat myös ohjeita painonhallintaan. Tutkimukset kestivät noin 16 kuukautta.

Yhdessä tutkimuksessa oli mukana 611, toisessa 1 961 ja kolmannessa 1 210 ihmistä useista eri maista. Tutkimukset julkaistiin Jamassa, New England Journal of Medicinessä ja Lancetissa. Kaikki olivat semaglutidia valmistavan lääkeyritys Novo Nordiskin rahoittamia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset olivat selvät. Jaman ja New England Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa semaglutidia ottaneet potilaat laihtuivat tutkimuksen aikana keskimäärin 15–18 prosenttia painostaan, kun lumelääkettä ottaneessa ryhmässä paino putosi keskimäärin vain 2,4 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa, jossa tutkittavina olivat tyypin-2 diabeetikot, ero ei ollut aivan yhtä suuri, mutta kuitenkin merkittävä. Semaglutidia saaneet potilaat laihtuivat keskimäärin 9,6 prosenttia painostaan, kun lumelääkettä saaneet laihtuivat keskimäärin 3,4 prosenttia.

”Nämä ovat todella huomattavia tuloksia. Odotamme, että saamme semaglutidin hyväksyttyä lihavuuden hoitoon mahdollisimman pian”, sanoo professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä. Hän kuvaa tuloksia läpimurroksi.

Läpimurto on merkittävä myös siksi, että lääkkeiden kehittäminen lihavuuden hoitoon on osoittautunut vaikeaksi.

Semaglutidin vaikuttavana aineena on synteettinen suolistohormoni, jonka antaminen pistoksina elimistöön heikentää nälän tunnetta.

Aivoihin päätyessään semaglutidi aiheuttaa kylläisyyden tunnetta etenkin silloin, kun ihminen syö verensokeria nopeasti nostavia ruokia.

”Potilas on esimerkiksi kuvannut, että jo yksi haukku viineristä alkoi ällöttää niin, ettei tehnyt mieli enempää,” Pietiläinen kuvaa.

Semaglutidi on jo nyt käytössä 2-tyypin diabeteksen hoidossa. Siinä sen annostus on kuitenkin pienempi. Kun diabeetikot saavat semaglutidia yhden milligramman viikossa, laihdutuskokeissa annostus oli 2,4 milligrammaa.

Lääkettä ei vielä ole hyväksytty lihavuuden hoitoon, mutta nopeimmillaan tämä voisi onnistua noin vuodessa.

Käyttäjä26036
Seuraa 
Viestejä2

Mikähän tämänkin lääkkeen turvallisuus, saati todelliset hyödyt? Rupeaako elimistö himoitsemaan sittenkin enemmän herkkuja pitkän käytön jälkeen?

Lääkkeillä korvattu huono ruokavalio tuskin on järkevä ratkaisu loppuelämäksi. Itse suosittelisin laihduttamamaan järkevästi, esimerkisi rajoittamalla hiilihydraatteja jolloin makean nälkä vähenee. myös treenaaminen tukee laihdutusta ja eristää terveyttä.

  • ylös 24
  • alas 10
Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä40691

Wau

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

Sisältö jatkuu mainoksen alla