Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Australialaistutkijoiden mukaan tuntikausien istuskelu television tai työpöydän ääressä syö elinpäiviä.

Ihminen on luotu liikkumaan eikä nököttämään tuntitolkulla paikoillaan, totesivat australialaisen Baker IDI -sydän- ja diabetesinstituutin tutkijat.

David Dunstan ryhmineen kartoitti 8800 terveen miehen ja naisen televisionkatselun yhteyttä kuolemaan 1999-2006. Seuranta-aikana tutkimukseen osallistuneista kuoli 284, joista 125 syöpään ja 87 sydän- ja verisuonitauteihin.

Syöpäkuolemiin televisionkatselusta löytyi vain vähäinen kytkös, sen sijaan jokainen päivittäinen television edessä istuttu tunti kasvatti sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiä lähes viidenneksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli neljä tuntia televisiota päivittäin tuijottavilla oli kaiken kaikkiaan liki puolet suurempi riski kuolla kuin alle kaksi tuntia telkkua katselevilla. Sydän- ja verisuonitautikuolema oli jopa 80 prosenttia todennäköisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kytkös televisionkatselun ja kuoleman välillä pysyi siitä huolimatta, että tavalliset riskitekijät kuten verenpaine, tupakointi, kolesteroli, ruokavalio, vyötärönympärys ja vapaa-ajan harrastukset otettiin huomioon.

"Vaikka tutkimuksemme keskittyi vain television katselun määrään, tulos viittaa siihen, että mikä tahansa pitkittynyt istuminen kuten työpöydän tai tietokoneen edessä istuminen saattaa olla terveysriski", David Dunstan sanoo.

"Aiemmin arjen askareissa liikuttiin, kun taas nykyisin istutaan. Useat ihmiset vain siirtyvät päivän mittaan konttorituolistaan sohvalle television eteen."

Dunstanin mukaan on tärkeä huomata, etteivät tutkimuksen tulokset päde vain lihaviin. "Pitkät istumisrupeamat vaikuttavat epäedullisesti normaalipainoisenkin verensokeriin ja rasva-aineisiin."

Tutkimuksen julkaisi Circulation: Journal of the American Heart Association.

Sisältö jatkuu mainoksen alla