Ruoka pyörii iltaisin enemmän mielessä.

Liian iltasyömisen syy voi olla se, että aivot eivät tule kylläisiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoka oli koehenkilöiden mielessä illalla enemmän kuin päivällä näläntunteesta tai kylläisyydestä riippumatta.

Jotkin aivojen palkitsemisjärjestelmään liittyvät alueet reagoivat ruokaan illalla vaisummin kuin päivällä.

”Saatat syödä illalla liikaa, koska ruoka ei palkitse niin kuin päivällä ainakaan visuaalisesti”, tutkija Travis Masterson päättelee Brigham Young -yliopiston verkkosivulla. Mielihyvää saadakseen ihminen siis syö enemmän.

Tutkijat kartoittivat magneetikuvantimella, mitä ihmisten aivoissa tapahtuu, kun he katsovat kuvia erilaisista ruoka-annoksista päivällä ja illalla. Koehenkilöinä oli viisitoista naista. Heille näytettiin 360 ruokakuvaa kahdessa tilaisuudessa viikon välein.

Yksi katselu oli aamulla ennen kello yhdeksää ja toinen illansuussa viiden jälkeen. Kuvissa oli yhtäältä vähäkalorisia vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja viljatuotteita ja toisaalta makeisia, leivonnaisia, jäätelöä ja pikaruoka-annoksia.

Tutkijat tarkistivat, että koehenkilöiden ruokailu oli samanlaista kumpinakin katselupäivinä.

Kuten tutkijat olettivat, aivojen useat alueet reagoivat kaloripommeihin merkittävästi voimakkaammin kuin vähäkalorisiin ruokiin vuorokaudenajasta riippumatta.

Illalla aivojen jotkin alueet reagoivat kuitenkin kaikkiin ruokiin keskimäärin vaisummin kuin päivällä, ja se yllätti tutkijat. He näet olettivat, että aivot olisivat illalla virittyneet ruuasta, kun ihmisillä on tunnetusti tapana syödä liikaa illalla.

Ruoka oli kuitenkin koehenkilöiden mielessä illalla enemmän kuin päivällä näläntunteesta tai kylläisyydestä riippumatta. Naiset myös arvioivat syövänsä illalla enemmän kuin päivällä.

Tutkijat varoittavat tulosten olevan alustavia. Seuraavaksi täytyy tarkentaa, miten aivoissa havaittu aktiivisuuden vaihtelu kytkeytyy syömiskäyttäytymiseen ja miten se vaikuttaa painonhallintaan.

Tutkimuksen julkaisi Brain Imaging and Behavior -lehti.