Kuvassa verkkokalvon keskikuoppa eli fovea näkyy tummana, ja sen ympärillä on soluvauriosta kertova tumma rengas. Kuva: <span class="photographer">The New England Journal of Medicine</span>
Kuvassa verkkokalvon keskikuoppa eli fovea näkyy tummana, ja sen ympärillä on soluvauriosta kertova tumma rengas. Kuva: The New England Journal of Medicine

Pitkäaikaisesti liian suuri annostus reumalääkettä sai 57-vuotiaan naisen verkkokalvon muistuttamaan tikkataulua.

Kun 57-vuotias amerikkalaisnainen saapui silmälääkärin vastaanotolle vuosittaiseen tarkastukseen, lääkärit havaitsivat jotain yllättävää.

Osa naisen verkkokalvosta oli tuhoutunut niin, että molempiin silmiin oli muodostunut tikkataulun keskustaa muistuttava rengaskuvio. Syyksi paljastui reumalääke, jota naiselle oli määrätty pitkäaikaisesti liian suurella annostuksella.

Harvinainen tapaus on esitelty New England Journal of Medicine -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisella oli alkujaan täysin normaali näkökyky eikä hän tarvinnut silmälaseja. Hän alkoi kuitenkin huomata, että näkökentässä on sokeita pisteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeissa lääkärit havaitsivat, että naisen värinäkö oli huonontunut ja verkkokalvon vauriot jäisivät pysyviksi. Yleisesti käytetty reumalääke oli tuhonnut valoherkkiä soluja verkkokalvon keskiosassa sijaitsevalta tarkan näön alueelta.

Nainen on kärsinyt punahukasta, limakalvojen kuivumista aiheuttavasta Sjögrenin oireyhtymästä sekä nivelreumasta, jonka hoitoon hän on syönyt hydroksiklorokiiniä kahdeksan vuotta.

Yhdysvalloissa lääke kulkee kauppanimellä Plaquenil. Meillä hydroksiklorokiinitabletteja myydään nimellä Oxiklorin.

”Kun katsoimme hänen lääkelistaansa, oli varsin ilmeistä, mihin vauriot liittyivät. Harmillisesti vauriot olivat päässeet jo pahoiksi", kertoo naista hoitanut silmälääkäri, apulaisprofessori Yasha Modi LiveScience-verkkojulkaisussa.

On tiedetty, että hydroksiklorokiini voi aiheuttaa verkkokalvon vaurioita, sillä se on suurina annoksina myrkyllistä verkkokalvon soluille, mutta tätä on pidetty varsin harvinaisena sivuvaikutuksena.

Silmävaurioita on ajateltu pitkäaikaisessa käytössä aiheutuvan noin kahdelle prosentille potilaista.

Yhdysvaltain lääkäriliiton Jama-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin muutama vuosi sitten, että lääke voikin aiheuttaa silmävaurioita 7,5 prosentille potilaista ja yli 20 vuotta käyttäneistä jopa 20 prosentille.

Naisen tapauksessa syy oli liian suuri annostus pitkäaikaisessa käytössä. Naiselle oli määrätty lääkettä 400 milligramman päiväannos, kun oikea annostus hänen painoiselleen henkilölle olisi ollut 300 milligrammaa päivässä.

Vauriot voivat jatkua vielä lääkityksen lopettamisen jälkeen. Naisen reumalääke vaihdettiin toiseen aineeseen, ja silmien vaurioituminen pysähtyi puolen vuoden päästä lääkeaineen vaihdosta.

Alun perin klorokiini on kehitetty malarialääkkeeksi. Reumaliiton lääketietosivuston mukaan haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Silmälääkärillä on syytä käydä, jos lääkettä käyttäessään huomaa muutoksia näössä. Kontrollikäynnit ovat muutenkin suositeltavia, Reumaliitto muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla