Liikkumista kuvaava liikennemerkki nähdään nopeammin. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons.  </span>
Liikkumista kuvaava liikennemerkki nähdään nopeammin. Kuva: Wikimedia Commons.

”Dynaamiset” merkit vähentäisivät ehkä liikenneonnettomuuksia moottori- ja suojateillä.

Sekunnin murto-osa voi merkitä kuolemaa tai selviytymistä liikenteessä, jos ajovauhti on suuri. Onnettomuus voi johtua siitä, että ajaja ei tulkinnut varomerkkiä oikein.

Uuden tutkimuksen mukaan autoilija reagoi nopeammin liikennemerkkiin, joka kuvaa liikettä tai liikkumista.

Liikennemerkit herättävät eri tavoin tunteen liikkumisesta. Jos varoitus kuvaa esimerkiksi lapsia koulutiellä tai lapsia pihakadulla, voi siitä varoittaa merkillä, jossa lapset joko kävelevät tai juoksevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havaintopsykologi Luca Cian Virginian yliopistosta tutki ryhmineen autoilijoita usealla eri menetelmällä. He seurasivat ja mittasivat silmän liikkeitä simulaattorissa. Tutkijat altistivat koehenkilöt eri vaaroihin ja vaihtoivat merkkejä. He testasivat esimerkiksi eri liikennemerkkejä suojateiden lähistöllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka kerta käyttäjä reagoi kokeessa nopeammin, jos merkki kuvasi liikkumista. Tällaiset ”dynaamiset” liikennemerkit ehkä vähentäisivät liikenneonnettomuuksia moottoriteillä, suojateillä koulujen lähellä tai alueilla, joissa liikenteen ohjailu muuttuu rakentamisen takia.

Liikettä voitaisiin soveltaa muuhunkin merkintään. Ihmiset voisivat esimerkiksi kierrättää enemmän, jos merkeissä kuvattaisiin liikettä.

Tutkimuksesta kertoi tiedelehti Journal of Consumer Research.

Sisältö jatkuu mainoksen alla