Musiikki ja liike kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Miksi musiikki saa meidät liikkumaan? Olipa kyse pianonsoitosta, tanssimisesta yökerhossa tai pään nyökyttämisestä kuuntelemamme musiikin tahtiin, liike on erottamaton osa musiikkia, osoitti Marc Thompson Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan.

Thompson tutki liikkeenkkaappausteknologian avulla kehonliikkeitä eri musiikillisen toiminnan muodoissa kuten pianonsoitossa ja kuorolaulussa. Analyysi osoitti, että liikkeet olivat yhteydessä siihen, miten intensiivisesti ihmiset eläytyivät  musiikkiin.

Yhdessä osatutkimuksessa pianisteja pyydettiin esiintymään vaihtelevilla ilmaisuvoiman tasoilla. Liikkeenkaappausmenetelmän avulla havaittiin, että pianistien pään ja ylävartalon lisääntynyt liike oli yhteydessä voimakkaaseen ilmaisuun. Ilmaisun taso vaikutti myös pianistien omaan kokemukseen emotionaalisesta eläytymisestä, mikä vihjaa, että eläytymisen ja liikkeen määrän välillä on tiivis yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eläytyminen osoittautui merkittäväksi tekijäksi myös kuorolaulussa. Väitöskirjan yhdessä osatutkimuksessa vertailtiin kokeneiden ja aloittelevien laulajien liikkeitä heidän esittäessään perinteistä eteläafrikkalaista laulua koreografian kera. Noviisit keskittyivät laulun rytmiin ja tanssiaskelien muistamiseen, kun taas eksperttien liikkeet olivat sulavampia ja läheisemmässä yhteydessä musiikin ilmaisullisiin ominaisuuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Sisältö jatkuu mainoksen alla