Liikunnallisten ihmisten elimistö tuottaa rokotuksen jälkeen 50 prosentin todennäköisyydellä enemmän vasta-aineita liikunnallisesti epäaktiivisiin verrattuna. Kuva: Heikki Westergård
Liikunnallisten ihmisten elimistö tuottaa rokotuksen jälkeen 50 prosentin todennäköisyydellä enemmän vasta-aineita liikunnallisesti epäaktiivisiin verrattuna. Kuva: Heikki Westergård

Säännöllinen liikunta kasvatti immunoglobuliini A -nimisen vasta-aineen sekä auttaja-T-solujen määrää elimistössä. Niillä on tärkeä rooli ihmisen immuunipuolustuksessa.

Liikunnan harrastaminen voi vahvistaa immuniteettia rokotuksen jälkeen, selviää tuoreesta skotlantilaisesta tutkimuksesta.

Sen mukaan liikunnallisesti aktiivisten ihmisten immuunijärjestelmä tuottaa rokotuksen jälkeen 50 prosentin todennäköisyydellä enemmän vasta-aineita epäaktiivisiin ihmisiin verrattuna.

Tutkijat analysoivat 35 riippumatonta ja satunnaistettua tutkimusta, joiden mukaan liikunnan harrastaminen kasvatti immunoglobuliini A -nimisen vasta-aineen määrää elimistössä. Immunoglobuliini A:lla on keskeinen rooli limakalvojen immuunitoiminnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säännöllinen liikunta lisäsi myös auttaja-T-solujen määrää. Niiden tehtävänä on varoittaa immuunijärjestelmää taudinaiheuttajien hyökkäyksiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glasgow Caledonian -yliopiston tutkijat keräsivät yhteen satoja tutkimuksia, joissa tarkasteltiin liikunnallisuuden yhteyttä tartuntatauteihin sairastumiseen ja niistä toipumiseen. Yhteensä aineistoa kertyi yli puolen miljoonan koehenkilön verran.

Liikunnallisuus myös pienentää riskiä sairastua ja kuolla tartuntatauteihin.

Tutkijat havaitsivat, että suositusten mukaan liikkuvien riski sairastua ja kuolla tartuntatauteihin oli 37 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka liikkuivat suosituksia vähemmän.

Työikäisten eli 18–64-vuotiaiden pitäisi suositusten mukaan harrastaa vähintään puoli tuntia liikuntaa viisi kertaa viikossa eli yhteensä kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa joka viikko.

Tutkimus julkaistiin Sports Medicine -tiedelehdessä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin ennen koronaviruspandemiaa, joten tulokset eivät ole suoraan yhteydessä covid-19-tautiin. Tutkijoiden mukaan tuloksia voi siitä huolimatta soveltaa myös meneillään olevaan pandemiaan.

Tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että liikunnallisesti epäaktiivinen elämäntapa lisäsi riskiä sairastua ja kuolla vakavaan covid-19-tautiin yhtä paljon kuin ikääntyminen ja perussairaudet.

Tutkimuksessa oli mukana yli 48 000 koronatautia sairastavaa koehenkilöä. Aktiivisiksi määriteltiin tutkimuksessa sellaiset potilaat, jotka liikkuivat suositusten mukaan vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa.

Epäaktiivisiksi määriteltiin puolestaan ne, jotka harrastivat liikuntaa enintään kymmenen minuuttia viikossa.

Liikunta suojaa tartuntataudeilta tutkimusten mukaan kolmella eri tavalla.

Ensinnäkin se vähentää riskiä sairastua vakaviin ja tappaviin tartuntatauteihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit lisäävät riskiä sairastua vakavaan covid-19-tautiin ja muihin hengityselinsairauksiin.

Liikunnan harrastaminen vähentää myös stressiä ja kroonista tulehdusta, joiden on niin ikään todettu kasvattavan koronaviruskuoleman riskiä. Lisäksi liikunnallinen aktiivisuus vahvistaa immuunijärjestelmää kokonaisuudessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla