Hölkkä on ihmelääke, joka pitää lääkärin loitolla ja pidentää elinikää. Tämä mantra toistuu julkisuudessa taajaan, mutta tutkimusten kriittinen tarkastelu osoittaa jotain ihan muuta. Osa tutkimuksista yliarvioi liikunnan hyötyjä, huomauttaa Jyväskylän ...

Hölkkä on ihmelääke, joka pitää lääkärin loitolla ja pidentää elinikää. Tämä mantra toistuu julkisuudessa taajaan, mutta tutkimusten kriittinen tarkastelu osoittaa jotain ihan muuta. Osa tutkimuksista yliarvioi liikunnan hyötyjä, huomauttaa Jyväskylän liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Mediuutisten haastattelussa.

Väestötutkimukset antavat hyödyistä selkeän kuvan, joka kuitenkin haalenee, kun huomioidaan perimän erot. Liikuntaharrastuksen tarttuvat kenties ne, joiden on muutenkin helppo liikkua, koska heillä on hyvä hapenottokyky ja hoikka kroppa. Hyvien geeniensä ansioista he eläisivät luultavasti joka tapauksessa kanssaveljiään ja -sisariaan kauemmin ja terveemmin.

Joissakin tutkimuksissa on taas tehtyihin johtopäätöksiin nähden liian lyhyt seuranta-aika. Liikunta saattaa parantaa verenpainetta tai kolesterolia kuukaudeksi tai pariksi, mutta pitkällä aikavälillä edut monesti menetetään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla