Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Lihaksesta erittyvä beta-aminobutyyrihappo lietsoo kaloreiden polttoa.

Treenaamisen lihaksesta kirvoittama molekyyli selittää sitä, miksi kuntoilu kohentaa terveyttä ja pidentää ikää. Kyseinen beta-aminobutyyrihappo erittyy lihaksista vereen ja kulkeutuu sieltä rasvasoluihin ja maksaan tekemään hyviä töitään.

Aiemmin on osoitettu, että valkuaisaine nimeltään PGC-1 alfa säätelee lihaksen aineenvaihduntaa ja vaikuttaa siihen, miten lihas reagoi ponnisteluun. Tähän asti ei kuitenkaan ole ollut tiedossa, miten proteiini ulottaa vaikutuksensa lihaksen ulkopuolelle. Nyt Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat pakottivat kokeissaan lihassolut tuottamaan PGC-1 alfaa ja katsoivat, millaisia aineenvaihduntatuotteita sen seurauksena syntyy.

Haaviin jäi muun muassa beta-aminobutyyrihappo. Tutkijat totesivat, että se voimistaa rasvasoluissa sellaisten geenien toimintaa, jotka osallistuvat rasvan polttamiseen. Beta-aminobutyyrihappo vähensi hiirikokeissa myös lihomista ja tasasi veren sokeripitoisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa osoitettiin, että beta-aminobutyyrihappo lisääntyy liikkuessa. Mitä enemmän sitä mitattiin verestä, sitä vähemmän havaittiin aineenvaihduntasairauksien riskitekijöitä ja sitä suotuisammaksi painoindeksi muodostui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Beta-aminobutyyrihappo on ilmeisesti yksi syy, jonka takia liikunta suojaa aineenvaihduntaan liittyviltä sairauksilta. Siksi molekyylin määrää säätelemällä voitaisiin ehkä hoitaa noita sairauksia.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Sisältö jatkuu mainoksen alla