Liikunta ja kylmäaltistus aktivoivat kehon ruskeaa rasvaa, minkä seurauksena keho polttaa enemmän rasvoja energiaksi. Kuva: Erkki Raskinen
Liikunta ja kylmäaltistus aktivoivat kehon ruskeaa rasvaa, minkä seurauksena keho polttaa enemmän rasvoja energiaksi. Kuva: Erkki Raskinen

Ruskea rasva komentaa hormonin välityksellä lihassolut käyttämään rasvaa energianlähteenä.

Ruskeasta rasvasta on pitkään etsitty ratkaisua ylipainoon. Perinteisesti kyse on ollut siitä, että ruskea rasva itse polttaa tehokkaasti kehon rasvaa energiaksi.

Nyt bostonilaiset diabetestutkijat ovat havainneet, että ruskea rasva myös komentaa erään hormonin avulla lihaksia rasvanpolttotalkoisiin.

Ihmisillä, kuten muillakin nisäkkäillä, on valkoista ja ruskeaa rasvaa. Valkoinen rasva on energiaa säilövää rasvakudosta, kun taas ruskea rasva on energiaa polttavaa rasvakudosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

50 grammaa valkoista rasvaa sisältää energiaa noin 300 kilokaloria, mutta sama määrä ruskeaa rasvaa kykenee polttamaan 300 kilokaloria päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruskea rasva on oikeammin väriltään punertavaa. Väri johtuu siitä, että ruskeassa rasvakudoksessa on vilkas verenkierto ja paljon mitokondrioita. Mitokondriot tuottavat hapen avulla elimistölle energiaa.

Ruskean rasvan keskeinen tehtävä on tuottaa lämpöä tärkeille elimille. Sitä esiintyy esimerkiksi selässä lapaluiden välissä, niskassa ja kainaloissa sekä aortan ja munuaisten lähellä. Isojen verisuonten ympärillä se lämmittää aivoihin menevää verta.

Jo 1980-luvulla suomalaistutkijat havaitsivat ruumiinavauksissa, että metsureilla ja muilla ulkotyöntekijöilllä on keskimäärin aktiivisempaa ruskeaa rasvaa kuin muilla ihmisillä.

Sittemmin kylmäaltistuksen on kokeellisesti havaittu lisäävän ruskean rasvan määrää. Valkoinen rasva alkaa muuttua ruskeaksi lihasten hytinän seurauksena.

Lihakset hytisevät yhtä lailla kylmästä kuin fyysisestä rasituksestakin, joten liikunta ja palelu lisäävät kummatkin ruskean rasvan määrää – ja edesauttavat hoikkana pysymistä.

Hoikkuus ja ruskea rasva linkittyvät yhteen. Ihmiset, joilla on paljon ruskeaa rasvaa, pysyvät yleensä hoikkina. Hoikilla ihmisillä ruskean rasvan on myös havaittu toimivan paremmin kuin ylipainoisilla.

Nyt bostonilaiset diabetestutkijat ovat havainneet uuden mekanismin, jolla ruskea rasva edistää rasvan palamista elimistössä. Ruskean rasvan erittämä hormoni kiihdyttää rasvan käyttöä lihasten energianlähteenä.

Viime vuonna bostonilaistutkijat havaitsivat, että kylmäaltistus lisää hiirillä ja ihmisillä 12, 13-dihome-hormonin vapautumista verenkiertoon. Nyt he huomasivat, että myös liikunta lisää kyseisen hormonin vapautumista täsmälleen samalla tavalla.

”Olemme luultavasti löytäneet uuden mekanismin, jolla liikunnasta on hyötyä”, tutkimusta johtanut lääketieteen apulaisprofessori Laurie Goodyear kertoo Joslin Diabetes Centerin tiedotteessa.

Tulos julkaistiin Cell Metabolism -lehdessä.

Tutkijat päätyivät analyysiinsa hormonin roolista seuraavien kokeiden avulla.

He mittasivat 27 eri ikäisen, terveen miehen hormonipitoisuuksia ennen liikuntaharjoitusta ja sen jälkeen. Juuri harjoituksen jälkeen 12, 13-dihomen pitoisuus veressä oli noussut rajusti.

Koe toistettiin kahdellatoista laiskasti liikkuvalla nuorella, ja tulokset olivat yhtäläisiä.

Hormonin vapautuminen nimenomaan ruskeasta rasvasta varmistettiin hiirikokeilla. Tutkijat poistivat koehiiriltä ruskean rasvan, minkä seurauksena hiirten verestä rasituskokeiden jälkeen mitatut pitoisuudet romahtivat.

Lopuksi tutkijat osoittivat hiirillä ja hiiren lihassoluilla, että kun hiirisolu saa kyseistä hormonia, se kiihdyttää rasvahappojen polttoa energiaksi. Hiiren lihassolujen sokerinkulutukseen hormonilla ei ollut vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla