Lenkin jälkeen ei ole vähään aikaan nälkä. Kuva: Lassi Rinne
Lenkin jälkeen ei ole vähään aikaan nälkä. Kuva: Lassi Rinne

Liikunta nostaa kehon lämpötilaa ja vaikuttaa aivoissa ruokahalua sääteleviin hermosoluihin.

Juoksulenkin jälkeen olo voi olla kumman kylläinen, vaikka liikunnan ajattelisi pikemminkin lisäävän ruokahalua.

Tätä ihmetteli hiljattain New Yorkin lääketieteellisen Albert Einstein -korkeakoulun neurotieteilijä, apulaisprofessori Young-Hwan Jo. Hänellä on tapana juosta kolmen vartin lenkki kotinsa läheisellä radalla muutaman kerran viikossa, Treeni tuntui aina vähentävän hänen ruokahaluaan useiksi tunneiksi.

Aiemman tutkimustyönsä perusteella Jo pohti, voisiko syynä olla kehon lämpötilan nousu urheillessa, ja voisiko se vaikuttaa eräisiin hermosoluihin niin, että aivot lähettävät näläntunnetta vähentävää signaalia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo on erikoistunut tutkimaan aivojen hypotalamusta, jolla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ja sitä kautta painon säätelyssä. Hypotalamuksen eräässä osassa on niin sanottuja pro-opiomelanokortiini-hermosoluja (pomc), jotka vaikuttavat ruokahaluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kollegoidensa kanssa Jo päätti tutkia, reagoivatko nämä näläntunnetta hillitsevät hermosolut jotenkin lämpöön. Se voisi olla mahdollista, sillä kaikki näistä hermosoluista eivät ole veri-aivoesteen takana suojassa, vaan pystyvät reagoimaan veressä kiertäviin ravinteisiin ja hormoneihin.

Reagoivat ne, selvisi hiirikokeissa. Osa näistä hermosoluista näyttää reagoivan lämmönnousuun samalla tavalla kuin tuntohermosolut ärsyyntyvät chilin sisältämästä kapsaisiinista.

Pomc-hermosoluissa on siis samantyyppinen reseptori kuin chilin poltetta aistivissa soluissa. Myös kapsaisiinin on osoitettu tutkimuksissa vähentävän nälän tunnetta.

Ensimmäisessä kokeessa tutkijat ottivat hiiren hypotalamuksesta kudosta ja ärsyttivät hermosoluja joko lämmöllä tai kapsaisiinilla. Noin kaksi kolmasosaa pomc-soluista reagoi näihin.

Sitten tutkijat kokeilivat chilin ja lämmön vaikutusta elävillä hiirillä.

Kun hiirten hermosoluihin ruiskutettiin kapsaisiinia, ne söivät seuraavan 12 tunnin aikana vähemmän ruokaa kuin yleensä. Kun chiliä aistiva reseptori tukittiin eli kapsaisiini ei päässyt vaikuttamaan hermosoluihin, hiiret söivät normaalisti.

Toinen ryhmä hiiriä pantiin vipeltämään juoksupyörään 40 minuutiksi samalla, kun tutkijat mittasivat niiden kehon ja hypotalamuksen lämpötilaa. Pyörässä juoksevan hiiren ruumiinlämpö nousi nopeasti ja säilyi tunnin verran lepotilaa korkeampana.

Treeniä saaneet hiiret söivät kokeen jälkeen puolet vähemmän ruokaa kuin häkissä velttoilleet lajitoverinsa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36963

Minulla on kokemusta molemmista, ja voin sanoa että liikunta lisää nälkää ja ruokahalua rajusti. Laihdutuskuurini retkahtavat aina keväällä, kun alan liikkua. Sitä suden nälkää, joka liikunnasta tulee, ei pysty vastustamaan. Chilin en ole huomannut vaikuttavan, vaikka käyttöni on välillä ollut runsaanlaista. Sitten tietysti jos syö itselleen mahapoltteen menee puoli vuorokautta kaksin kerroin vessan lattialla kieriessä, mutta kyllä kone ottaa menetetyt kalorit takaisin, kunhan vähän tokenee.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36963

Käyttäjä7668 kirjoitti:
Nonni. Neutroni on näköjään tuhonnu aivonsa chilillä. Onneksi olkoon.

Joo, ilmankos olen kestänyt tätä palstaa niin kauan. No, muutama hermosolu vähän pihisee ja niitä varten on enemmän chilejä kasvamassa kuin koskaan. Kaikki mikä on tekemisen arvoista on myös överiksi vetämisen arvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla