Flunssa näyttää iskevän herkemmin sohvaperunaan kuin kuntoilijaan.
Flunssa näyttää iskevän herkemmin sohvaperunaan kuin kuntoilijaan.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan liikunta voi terästää hetkellisesti immuunipuolustusta, ja estää siten sairastumisia.

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat ja aktiivisesti liikkuvat näyttävät sairastuvan flunssaan muita harvemmin. Flunssat saattavat myös olla heillä lievempiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa.

Liikunta voi hetkellisesti terästää immuunipuolustusta, ja siten estää sairastumisia, tutkijat arvelevat.

Tutkimusta varten tuhatta aikuista ja heidän hengitystiesairauksiaan seurattiin kolmen kuukauden ajan syksyllä ja talvella. Osallistujista noin 40 % oli 18 - 39-vuotiaita, 40 % keski-ikäisiä ja loput yli 60-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osallistujat sairastivat keskimäärin 13 päivää talvella ja 8 päivää syksyllä. Vähiten sairastivat iäkkäät, miehet ja naimisissa olevat, mutta kun nämä seikat huomioitiin analyysissä, fyysinen kunto nousi selittäväksi tekijäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liikuntaa ainakin viitenä päivänä viikossa harrastavilla oli lähes puolet vähemmän flunssapäiviä kuin osallistujilla, jotka liikkuivat korkeintaan kerran viikossa. Flunssaoireet olivat myös lievempiä osallistujilla, jotka arvioivat itsensä kaikkein hyväkuntoisimmiksi ja aktiivisimmiksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset tukevat aiempia, samansuuntaisia havaintoja. Niiden mukaan säännöllinen ja kohtuullisesti kuormittava liikunta vähentää infektioalttiutta ja lyhentää flunssaoireita. Huippu-urheilijat ja kovaa harjoittelevat sen sijaan sairastuvat muita herkemmin.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla