Kuva: <span class="photographer">Mark Davies</span>
Kuva: Mark Davies

Kotilot säästävät energiaa tallomalla toistensa polkuja.

Ladunavaajan työ on kaikista raskain myös kotiloiden maailmassa. Sen vuoksi ne kulkevat toisten avaamissa – tai oikeastaan limoittamissa – urissa, kertoo tuore Sunderlandin yliopiston tutkimus.

Tutkijat pääsivät limaisen salaisuuden jäljille seuraamalla merenrannoilla elävän litorinakotilon (Litorina littorea) kulkureittejä lasilevyn päällä. Kun kotilo oli jättänyt limavanan lasilevylle, tutkijat mittasivat sen paksuuden. Sitten toisen kotilon annettiin kulkea samaa vanaa pitkin, ja vanan paksuus mitattiin uudestaan. Tutkijat odottivat vanan paksuuden tuplaantuneen, mutta sille ei ollutkaan tapahtunut mitään. Jälkimmäinen kotilo siis vain hyödynsi edeltäjänsä jättämää vanaa.

Tutkimusta johtaneen professori Mark Daviesin mukaan valmiiden limapolkujen käyttäminen kannattaa, sillä liman tuottaminen vaatii kolmanneksen kaikesta kotilon tuottamasta energiasta. Jos se voi säästää energiaa liukumalla lajikumppaneidensa tekemiä reittejä, sille jää enemmän energiaa lisääntymiseen ja ravinnonhankintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Proceedings of the Royal Societyn B-sarja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla