Kuva: <span class="photographer">FAO.</span>
Kuva: FAO.

Kaakkois-Aasiassa riehuvan lintuinfluenssan leviäminen on estettävissä, vakuuttavat tutkijat Nature- ja Science -lehdissä.

Kaakkois-Aasiassa riehuvan lintuinfluenssan leviäminen on estettävissä, vakuuttavat tutkijat Nature- ja Science -lehdissä. Avainasemassa on oikein ajoitettu viruslääkitys.

Johtopäätös perustuu taudin etenemistä simuloiviin tietokonemalleihin, jotka julkaistiin samanaikaisesti maailman johtavissa tiedelehdessä. Mallit matkivat kauhuskenaariota, jossa lintuinfluenssa alkaisi levitä tehokkaasti aasialaisväestön keskuudessa. Nature-lehden kuvaamassa tilanteessa tauti pesiytyy Thaimaan ja sen lähinaapureiden 85-miljoonaiseen väestöön. Sitä hillitään sulkemalla kouluja ja rajoittamalla matkustamista sekä antamalla epidemia-alueen asukkaille estolääkettä. Science-lehden mallissa 500 000 ihmisen keskuudessa itävää epidemiaa yritetään taltuttaa täsmälääkityksellä, etukäteen annetuilla rokotuksilla ja sairastuneiden karanteeneilla.

Malleista on pääteltävissä, että paras tulos saavutetaan viruslääkityksen ja karanteenin yhdistelmällä. Noin kolmen miljoonan lääkekuurin anto sairastuneille ja heidän läheisilleen sekä koulujen ja työpaikkojen sulkeminen pysäyttäisi superinfluenssan alkuunsa ja estäisi maailmanlaajuisen katastrofin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asia monimutkaistuu, jos lintuvirus ehtii levitä Aasian ulkopuolelle. Venäjän viranomaiset kertoivat alkuviikosta lintuinfluenssan tappaneen tuhansia kanoja Venäjällä ja Kazakstanissa. Myös yhden ihmisen epäillään sairastuneen. Virus on mahdollisesti levinnyt siipikarjaan muuttolinnuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla