Ihmiselle hengenvaarallinen lintujen influenssavirus pystyy leviämään ja sairastuttamaan kissoja, kertoo tiedelehti Science. Aasiassa viime vuonna riehunut H5N1-virus ei normaalisti tartu kissoi...

Ihmiselle hengenvaarallinen lintujen influenssavirus pystyy leviämään ja sairastuttamaan kissoja, kertoo tiedelehti Science. Aasiassa viime vuonna riehunut H5N1-virus ei normaalisti tartu kissoihin. Uusin havainto viittaa siihen, että virus muuntuu kovaa vauhtia ja että lintuinfluenssalla on valmiudet hypätä kissoista ihmisiin ja kotiutua väestöön. Tauti ei toistaiseksi pysty tarttumaan ihmisestä toiseen. Sen voi saada vain eläimestä.

Hollantilaistutkijat ruiskuttivat kissojen nenänieluun ihmisistä napattua H5N1-virusta. Kaikki kissat sairastuivat ja niistä yksi kuoli parin viikon päästä. Oireet ja keuhkomuutokset vastasivat ihmisen taudinkuvaa. Lisätutkimukset osoittivat, että kissat voivat sairastua syömällä viruksen saastuttamia lintuja. Tauti levisi myös samassa tilassa sairaista yksilöistä terveisiin.

Maailmanlaajuisen influenssa-aallon uhasta lisää Tiede.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla