Kaksossynnytysten määrä on kovassa kasvussa. Vielä kymmenen vuotta sitten vain yksi viidestäkymmenestä raskaudesta tuotti tuplakäärön, nyt luku on yksi 37:stä, todetaan

Kaksossynnytysten määrä on kovassa kasvussa. Vielä kymmenen vuotta sitten vain yksi viidestäkymmenestä raskaudesta tuotti tuplakäärön, nyt luku on yksi 37:stä, todetaan BBC:n tiedeuutisessa .

Lontooseen kokoontuneiden kaksostutkijoiden mukaan syynä ovat synnyttäjien kohonnut ikä ja yleistyneet lapsettomuushoidot. Molemmat lisäävät kaksosten todennäköisyyttä.

Tutkijoita ovat huolissaan ilmiön terveydellisistä ja taloudellisista seurauksista. Kaksosraskaus- ja synnytys ovat aina riski äidille ja lapselle. Pienipainoisina syntyneet vaativat usein tehostettua ja kallista hoitoa. Kahden lapsen maailmaan tulo yhdellä kertaa voi olla myös perheelle taloudellinen taakka.

Britanniassa syntyy joka vuosi peräti 10 000 kaksosta, Suomessa noin 1 600. Se on lähes kolme prosenttia kaikista syntyneistä. Lapsettomuushoitojen osuus kaksosista on noin neljännes.

Kaksosten osuus alkoi Suomessa vähentyä 1950-luvulla, jolloin myös monisynnyttäjien määrä ja synnyttäjien keski-ikä alenivat. Luku kasvoi 1990-luvulla uudelleen huippuunsa lähinnä hedelmättömyyshoitojen tulon myötä ja nyt kaksossynnytykset ovat entistä selvemmin keskittyneet vanhempiin ikäryhmiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla