Skitsofreniapotilaan kirjailema työ Gloren Psykiatrisessa museossa Missourissa.
Skitsofreniapotilaan kirjailema työ Gloren Psykiatrisessa museossa Missourissa.

Uudet tulokset vihjaavat ainakin kahden eri infektion ja skitsofrenian kytkökseen.

Infektioiden on pitkään ajateltu altistavan skitsofrenialle. Nyt tähän viittaavia tuloksia saatiin lisää. American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistut tutkimukset vihjaavat ainakin kahden eri infektion ja skitsofrenian yhteyteen.

Tanskalaistutkijoiden tutkimuksessa toxoplasma gondii -loiseliön vasta-aineet yhdistettiin naisten riskiin sairastua myöhemmin skitsofreniaan. Tutkimuksessa vasta-ainepitoisuuksia mitattiin 45 000 äidiltä ja vauvalta synnytyksen aikoihin vuosina 1992–1995, minkä jälkeen heitä seurattiin vuoteen 2008.

Riski sairastua skitsofreniaan oli suurentunut niillä äideillä, joiden vauvojen vasta-ainepitoisuudet olivat suurimmat. Vauvojen vasta-aineet olivat peräisin äidistä, joten niitä käytettiin äidin vasta-aineiden mittarina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa tutkimuksessa tyypin 1 herpesvirus (HSV1) yhdistettiin aivojen muutoksiin skitsofreniaan jo sairastuneilla. HSV1-positiivisten potilaiden aivojen harmaassa aineessa todettiin surkastumista verrattuna muihin potilaisiin ja terveisiin verrokkeihin. Muutokset sijoittuivat aivojen pihtipoimuun, ja ne todettiin vuoden aikana tehdyissä aivojen magneettikuvauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykykäsityksen mukaan skitsofrenia puhkeaa siihen alttiilla henkilöllä sisäisen tai ulkoisen stressin seurauksena. Alttius voi olla perinnöllistä tai syntyä varhaiskehityksen aikana. Nyt julkaistut havainnot viittaavat siihen, että infektiot todennäköisesti ovat yksi skitsofrenian syntyyn vaikuttavista monista ympäristötekijöistä.

Skitsofreniaa sairastaa arviolta 50 000 suomalaista.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla