Joissain harrastuksissa ylipaino on eduksi.
Joissain harrastuksissa ylipaino on eduksi.

Toisin kuin aiemmat tutkimukset antavat ymmärtää, vyötärölihavuus ei olekaan sydämelle turmiollisempaa kuin muut lihavuuden lajit. 

Vyötärölihavuus on useissa tutkimuksissa nähty suuremmaksi sydänriskiksi kuin muilla tavoin määritelty ylipaino. Nyt yli 200 000 potilaan kansainvälinen aineisto kyseenalaistaa tämän.

Lancet-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella lihavuus näyttäisi lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä yhtä paljon mitataan se vyötärölihavuutena, painoindeksillä tai vyötärö-lantiosuhteella.

Havainto koskee vain sydän- ja verisuonitauteja. Aineenvaihdunnallisten haittojen ennustajana vyötärölihavuus lienee yhä painoindeksiä parempi, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lihavuuden muodot yhdessä tai erikseen antoivat vain hieman lisätietoa sydänriskeistä, jos potilaan verenpaine oli korkea tai hänellä oli kolesteroliongelmia tai diabetes. Näin ollen verikokeet ja verenpainemittaus saattavat olla parhaat sydänvaaran ennustajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus ei kyseenalaista painonhallinnan merkitystä sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien ehkäisyssä. Laihduttaminen on yksi tehokkaimmista keinoista alentaa verenpainetta ja verensokeria sekä korjata veren rasva-arvoja.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 17 maassa ja 58 eri tutkimuksessa kerättyjä yli 220 000 aikuisen terveystietoja. Osallistujista 14 000 sai ensimmäisen sydän- ja verisuonitautioireensa lähes vuosikymmenen mittaisten seurantojen aikana.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla