Nuoret lohet eivät kestä kalatäiden hyökkäystä. Kuva: <span class="photographer">Alexandra Morton</span>
Nuoret lohet eivät kestä kalatäiden hyökkäystä. Kuva: Alexandra Morton

Kalatäit uhkaavat hävittää tyynenmerenlohen sukupuuttoon.

Liki jokainen lienee nähnyt luontodokumentin, jossa harmaakarhut napsivat leukoihinsa ylävirtaan uivia valtavia lohia. Pian tämä näky saattaa olla historiaa, sillä tyynenmerenlohien (Onchorhynchus gorbuscha) kannat Pohjois-Amerikan länsirannikolla ovat rajussa laskussa. Syynä on kalanviljelylaitoksessa viljeltävien lohien levittämä kalatäi ( Lepeophtheirus salmonis).

Kalatäit kiinnittyvät lohien pintaan ja syövät niiden iho- ja lihaskudoksia. Aikuiset kestävät hyvin muutaman yksilön loisinnan, mutta poikaset ovat erittäin haavoittuvaisia. Luonnonoloissa poikaset eivät yleensä altistu kalatäille, koska niitä kantavat aikuiset ovat poikasten kuoriutuessa kaukana merellä.

Albertan yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kalanviljelylaitokset rikkovat tämän luonnollisen kierron. Kun kalanpoikaset aloittavat matkan joesta merelle, ne ohittavat lukuisia kalanviljelylaitoksia ja joutuvat kalatäiden uhreiksi. Tutkimusta johtaneen Martin Krkosekin mukaan luonnonlohien kannat kalanviljelylaitosten läheisyydessä voivat pudota lähivuosina 99 prosentilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Krkosekin mukaan tilanteeseen on vain kaksi ratkaisua. Lohenviljelyssä on joko siirryttävä suljettuihin laitoksiin tai laitokset on siirrettävä pois jokien varsilta. Kun kalanviljelylaitoksia on väliaikaisesti suljettu, populaatiot ovat kasvaneet nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta kertoo Science tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla