Sudenkorento Libellula pulchella.
Sudenkorento Libellula pulchella.

Löytö avaa uuden näkökulman myös ihmisten metaboliseen oireyhtymään.

Metabolinen oireyhtymä on 2000-luvun kansantauti, jolle on tunnusomaista rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja keskivartalolihavuus. Se altistaa ihmisen sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle.

Nyt Penn Staten yliopiston tutkijat professori James Mardenin johdolla ovat osoittaneet, että metabolinen oireyhtymä vaivaa myös sudenkorentoja. Se miten metabolinen oireyhtymä sudenkorennoilla syntyy, sotii kuitenkin kaikkea sitä vastaan, mitä sen syntymekanismista tiedetään ihmisillä.

Ihmisillä metabolisen oireyhtymän uskotaan alkavan rasvan kerääntymisestä. Rasvan kerääntyminen johtaa krooniseen immunologiseen reaktioon, joka tulee aikaa myöten ilmi sydän- ja verisuonitautien kaltaisina sairauksina. Sudenkorennoilla metabolinen oireyhtymä syntyy täysin päinvastoin. Sudenkorennon suolessa elävät loiset aiheuttavat ensin immunologisen reaktion, joka johtaa muutoksiin hyönteisen aineenvaihdunnassa. Sudenkorento ei enää kykene metaboloimaan rasvaa, joka alkaa kerääntyä lihasten ympärille. Ihmisen metabolisessa oireyhtymässä rasvan kerääntyminen on kaiken pahan alku, mutta sudenkorennoilla se on seuraus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mardenin mukaan tutkimustulokset herättävät kysymyksen siitä, voisiko ihmisenkin metabolisella oireyhtymällä olla yhteys suolistoflooraan. Viime vuosikymmenten muutokset elintavoissa ja ravitsemuksessa ovat voineet keikauttaa ihmisen suoliston eliökannan niin epäedulliseksi, että metabolinen oireyhtymä on alkanut levitä epidemian tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat törmäsivät sudenkorentojen metaboliseen oireyhtymään vahingossa tutkiessaan hyönteisen lentolihasten toimintaa. He havaitsivat, että terveet sudenkorennot optimoivat lentolihasten käytön saatavilla olevan rasvamäärän mukaan, mutta jotkut olivat menettäneet kyvyn mobilisoida rasvaa energiantuotantoon. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että näillä sudenkorennoilla oli paitsi poikkeuksellisen paljon suolistoloisia, myös kaikki ihmisen metabolisen oireyhtymän molekylaariset tuntomerkit.

Tutkimuksesta kertoi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla