Kuvapörssi
Kuvapörssi

Toksoplasmoosi voi vinouttaa väestön sukupuolijakaumaa

Yleinen Toxoplasma gondiin -loinen voi vaikuttaa tulevan lapsen sukupuoleen. Loisen kantajat synnyttävät selvästi enemmän poikia. Koska loinen on iskenyt maailmassa paikoin jopa 20-80 prosenttiin väestöstä, se saattaa pitkällä aikavälillä vinouttaa väestöä poikavoittoiseksi.

Ihmiset saavat toksoplasmoosin todennäköisimmin huonosti kypsennetystä lihasta tai kissan ulosteista. Useimmat kantajat eivät edes tiedä infektiosta. Se aiheuttaa aluksi vain lievän flunssan kaltaisia oireita, minkä jälkeen se piiloutuu kystaksi jonnekin lihaksistoon. Latentiksi muuttunut infektio on elinikäinen eikä sillä ole mitään vaikutuksia terveyteen – tai niin tähän asti on luultu.

Tsekkiläiset parasitologit olivat aikaisemmin havainneet, että toksoplasmoosi saattaa johtaa tavallista pidempään raskausaikaan. Kun he vertailivat kolmesta prahalaisesta naistensairaalasta kerättyjä tietoja toksoplasmoosia kantavista äideistä, he löysivät yllättävän eron tartunnan saaneiden ja siltä välttyneiden naisten välillä: infektoidut äidit synnyttivät enemmän poikia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Normaali sukupuolijakauma on 104 poikaa 100:aa tyttöä kohden, mutta toksoplasmoosia kantavilla naisilla jakauma oli 150 poikaa 100:aa tyttöä kohden. Mitä enemmän naisilla oli vasta-aineita toksoplasmoosia vastaan, sitä enemmän heillä oli poikia – jopa 260 poikaa 100 tyttöä kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikaisemmin on tiedetty, että toksoplasmoosi-infektio ensimmäisen raskauden aikana voi johtaa keskenmenoon, minkä vuoksi toksoplasmoosia kontrolloidaan säännöllisesti äitiysklinikoilla. Loisen vaikutus sukupuolijakaumaan oli kuitenkin yllätys eivätkä tutkijat osaa sanoa, mitä hyötyä siitä olisi loiselle.

Loisen tiedetään vaikuttavan isäntäeläimensä käyttäytymiseen. Esimerkiksi toksoplasmoosia kantavat rotat ovat pelottomampia kissoja kohtaan. Näin ne päätyvät helpommin kissan saaliiksi, ja loinen pääsee pääisäntäänsä kissaan.

Tukimuksen julkaisi Naturwissenschaften-lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla