Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Nosema cerenae -loinen on aiheuttanut paikallisia joukkokuolemia pitkin maailmaa.

Mehiläisten joukkokuolemien aiheuttajiksi on epäilty torjunta-aineita, taudinaiheuttajia, punkkeja ja joitakin kasvatuskäytäntöjä. Tuoreessa tutkimuksessa nostetaan esiin uusi epäilty, yksisoluinen Nosema-loinen.

Nosemat ovat vanhastaan tuttuja mehiläiskasvattajille. Esimerkiksi Nosema apis -infektio tuhoaa mehiläisten ruoansulatusjärjestelmän ja johtaa mehiläispesissä suureen kuolleisuuteen. Mehiläistarhaajat tuntevat ongelman nosemaruttona.

Kalifornian yliopiston San Diegon kampuksen tutkijat ovat nyt selvitelleet lähisukuisen Nosema cerenaen mahdollista merkitystä mehiläiskuolemissa. Nosema cerenae löydettiin vuonna 1996 intianmehiläiseltä, ja viimeistään vuonna 2006 – jolloin mehiläiskadosta alettiin puhua enemmän julkisuudessa – se oli levinnyt kesymehiläiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nosema cerenaen tiedetään aiheuttaneen paikallisia joukkokuolemia eri puolilla maapalloa. Sitä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa pidetty mehiläiskadon pääsyyllisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähän asti Nosema cereanen on uskottu infektoivan vain aikuisia, ei toukkia. Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin osoitetaan, että toukatkin voivat olla infektion kantajia. Tällaisista toukista kehittyvät aikuiset kuolevat nopeasti.

Toukkien tartuttaminen Nosema cereanella tehtiin laboratorio-oloissa. Niinpä tutkijoiden on seuraavaksi selvitettävä, käykö näin myös kentällä. Jos näin on, se jättää jäljelle mahdollisuuden, että loisella voi olla ajateltua suurempi rooli mehiläiskuolemissa.

Tähän asti on ajateltu, että loinen esiintyy vain aikuisissa. Loista on siksi etsitty vain pesistä, joissa on aikuisia. Lisäksi loisen itiömäärä kasvaa hitaasti, joten sitä on havaittavia määriä lähinnä vanhemmissa yksilöissä.

Loinen on siis voinut jäädä havaitsematta monesta pesästä, jos tutkijat ovat käyneet siellä liian varhain.

Tutkimuksen julkaisi PlosOne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla