Sorsaemon kannattaa hakeutua lokkiyhdyskunnan siipien suojiin, jos se haluaa varmistaa pesinnän onnistumisen, selviää filosofian maisteri Veli-Matti Väänäsen äskettäin tarkastetusta

Sorsaemon kannattaa hakeutua lokkiyhdyskunnan siipien suojiin, jos se haluaa varmistaa pesinnän onnistumisen, selviää filosofian maisteri Veli-Matti Väänäsen äskettäin tarkastetusta väitöskirjasta .

Kolonioissa pesivät lokit eivät ole kiinnostuneita muiden lajien pesistä ja poikasista. Sen sijaan ne puolustavat raivokkaasti koko yhdyskunnan aluetta, jolloin kaikki pesät ja poikaset sen sisällä ovat suojassa.

Maa- ja lintupetojen on lähes mahdotonta lähestyä lokkiyhdyskuntaa huomaamatta. Hälytyshuudot ja lokkien hyökkäykset paljastavat hautoville sorsaemoille petojen liikkeet, jolloin niiden on helppo peitellä pesänsä ja siirtyä turvaan ennen saalistajan tuloa.

Väänäsen tutkimusten mukaan petopäivystyksen ansioista alle 10 prosenttia tukka- ja punasotkan pesistä tuhoutuu lokkikolonioissa. Alueen ulkopuolisista pesistä lähes puolet tulee ryöstetyiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla