Lontoosta kerätyt bakteerinäyteet yllättivät tutkijat. Kuva: Shutterstock
Lontoosta kerätyt bakteerinäyteet yllättivät tutkijat. Kuva: Shutterstock

Antibiootteja kestävät bakteerit ovat valtava ongelma maailmalla.

Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa liikkuvan kannattaa pestä kädet metromatkojen jälkeen. Useammalle antibiootille vastustuskykyisiä niin sanottuja superbakteereja on Lontoossa jo huolestuttavan paljon, sanoo Scientific Reports -lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Suomesta ei vastaavia bakteeritutkimuksia ole tehty. Usean maailmalla tehdyn tutkimuksen perusteella kuitenkin tiedetään, että kaupunkien julkiset tilat kuhisevat pöpöjä ja vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy.

Tutkijaryhmä jalkautui Lontooseen ja keräsi bakteerinäytteitä julkisista tiloista ympäri kaupunkia. Englantilais-kiinalainen ryhmä otti näytteitä esimerkiksi kauppakeskuksista, juna-asemilta, pankkiautomaateista ja sairaaloiden yleisölle avoimista tiloista erilaisilta pinnoilta, joita ihmiset tyypillisesti koskettelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanutuppoihin tarttui 11 erilaista stafylokokkilajia. Keskimäärin noin puolet näistä bakteereista olivat vastustuskykyisiä vähintään kahdelle yleisimmälle antibiootille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiiviimmin asutussa Itä-Lontoossa peräti 57 prosenttia näytteistä sisälsi vastustuskykyisiä superbakteereita, kun Lontoon länsipuolella tällaisia pöpöjä oli 41 prosentissa näytteistä.

Näistä bakteereista peräti 80 prosenttia oli vastustuskykyisiä penisilliinille ja 74 prosenttia fusidiinihapolle. Puolet oli vastustuskykyisiä erytromysiinille ja vaihtelevassa määrin myös kahdeksalle muulle antibiootille.

Stafylokokit sinänsä ovat yleisiä ja terveelle ihmiselle harmittomia. Vaarallisin niistä on niin sanottuna sairaalabakteerina tunnettu metisilliinille resistentti Stafylococcus aureus eli mrsa. Tätä bakteeria löydettiin nyt vain muutamasta paikasta.

Yleisimmät bakteerilajit olivat nyt sellaisia, joita elää ihmisen iholla, nenässä tai limakalvoilla. Vaikka ne eivät olisi kovin vaarallisia, huolestuttavaa on se, miten laajasti vastustuskykyisiä nämä bakteerit olivat antibiooteille.

”On tiedossa, että resistenttejä bakteereja esiintyy, ja nimenomaan näitä stafylokokkeja on löydetty jo pitkään. Mutta kyllä se paljolta kuulostaa, jos puolet näytteistä oli vastustuskykyisiä”, kommentoi THL:n johtava asiantuntija Saara Salmenlinna.

Lontoon tutkimusta johtanut mikrobiologi Hermine Mkrtchyan kertoo Scientific Americanissa, että huolena on vastustuskyvyn siirtyminen harmittomista bakteereista vaarallisempiin.

”Vastustuskykyä tuottavat geenit voivat siirtyä ihmisiä tartuttaviin bakteereihin ja tuottaa uusia, antibiooteille resistenttejä klooneja”.

Itä-Lontoon yliopistossa työskentelevä Mkrtchyan muistuttaa, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat valtava ongelma maailmanlaajuisesti.

Joka vuosi 700 000 ihmistä kuolee infektioihin, joihin lääkkeet eivät enää tepsi. Vuonna 2050 kuolonuhreja voi olla jo kymmenen miljoonaa.

Antibiootteja käytetään joissain maissa holtittomasti ja niillä lääkitään myös tuotantoeläimiä. Lisäksi moni potilas ei malta tai ymmärrä syödä hänelle määrättyä antibioottikuuria loppuun asti. Vaikka tauti paranisikin, kaikki bakteerit eivät kuitenkaan kuole, jolloin jäljelle jäävät sitkeimmät.

Aiemmissa tutkimuksissa hotellihuoneista löydetyistä bakteereista jopa 80 prosenttia on ollut usealle antibiootille vastustuskykyisiä.

Käynnissä on myös parhaillaan kansainvälinen Metasub-tutkimushanke, jossa kerätään näytteitä julkisista kulkuvälineistä 51 eri maassa. Esimerkiksi Tukholman metrosta on löydetty vastustuskykyisiä bakteereita.

Portugalin Oporton kaupungissa bussien kahvoista on puolestaan löydetty mrsa-bakteereita.

Vierailija

Pseudopimppi kirjoitti:
Onko tää pelkästään suurkaupungeissa vai myös pienemmissä tuppokylissä?
Afrikasta se aidsikin tuli.

Suurkaupungit toimivat superpöpöjen inkubaattoreina. Miljoonat karvakädet ja räkänokat levittävät kantoja tehokkaasti, suurkaupungeissa käytetään kaikkia mahdollisia antibiootteja ja kaiken lisäksi puhtaanapidolliset toimet tappaa heikommat pöpöt, mutta ei koskaan kaikkia.

Parempi olla ajattelematta hissien nappeja tai portaikkojen kaiteita, jottei ihan hulluksi tule.😎

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15822

Pseudopimppi kirjoitti:
Onko tää pelkästään suurkaupungeissa vai myös pienemmissä tuppokylissä?
Afrikasta se aidsikin tuli.

FACEPALM

AIDS ei ole bakteerin aiheuttama, joten ei siten ole muutenkaan antibiooteilla hoidettavaissa.
Alentuneen vastustuskyvyn takia voi sairastuttuaan joutua napsimaan myös antibiootteja.
Itse taisin viimeksi olla antibioottikuurilla armeijassa, eli 33 vuotta sitten.
Pari kertaa on tarjottu tässä välillä, mutta olen kohteliaasti kieltäytynyt.

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla