50,8 prosenttia sileämpi iho kuulostaa kosmetiikkamainokselta, mutta kun lupauksen takana on arvostettu ihotautialan lehti British ...

50,8 prosenttia sileämpi iho kuulostaa kosmetiikkamainokselta, mutta kun lupauksen takana on arvostettu ihotautialan lehti British Journal of Dermatology, ryppyrohtotarjokkaaseen on syytä tutustua hieman tarkemmin.

Tukholman Karoliinisen sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin alfalipoiinihapon eli pelkistyneen dihydrolipoaatin vaikutusta iän mukanaan tuomiin kasvoryppyihin. Voitelukokeeseen valittiin 33 keskimäärin 54 -vuotiasta naista, jotka sivelivät 12 viikon ajan päivittäin kasvojensa toista puoliskoa viisiprosenttisella lipoiinihappovoiteella. Toisella poskelle pantiin pelkkää ihovoidetta ilman happoa. Tuloksia seurattiin sekä mittalaitteen avulla että silmämääräisesti. Kyseessä oli kaikkien tieteen sääntöjen mukaan toteutettu satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, jossa koehenkilöt ja tutkija eivät tienneet, kuka kuului hoidettuun ja kuka hoitamattomaan ryhmään.

Tulokset yllättivät. Naisten silmäpussit pienentyivät, kasvojen kirjavuus vähentyi ja pienet hiusrypyt tasoittuivat 44,9–54 prosenttia. Ihon kuumotusta, pistelyä ja polttelua lukuunottamatta hoito ei aiheuttanut sivuvaikutuksia. Sitä ei tosin seurattu, palasivatko rypyt hoitorupeaman jälkeen.

Yhden tutkimuksen perusteella alfalipoiinihapossa näyttää olevan jotain taikaa. Duodecim -lehdessä tutkimusta kommentoivan professorin Matti Hannukselan mukaan alfalipoiinihappo on vuonna 1951 löydetty elektronisieppari, elimistön oma antioksidantti, joka tekee vaarattomaksi hydroksyyli-, peroksidi- ja happiradikaaleja ja typpioksidia sekä antaa potkua C- ja E-vitamiineille. Se myös hillitsee tulehdusta ja korjaa solun energiatehtaiden, mitokondrioiden vaurioita. Elimistö tuottaa itse lipoiinihappoa, mutta sairastuessa sen tuotanto ilmeisesti takkuaa. Urheilijat kasvattavat sillä lihasmassaa ja Atlantin takana alfalipoiinihappokapselit ovat jo ehtineet luotaistuote- ja kosmetiikkapuoteihin uusimmaksi aseeksi ryppysotaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla