Ihmisen haisti häviää koiralle, mutta luultua vähemmän. 
Kuva: <span class="photographer">Jess Porter, UC Berkeley.</span>
Ihmisen haisti häviää koiralle, mutta luultua vähemmän. Kuva: Jess Porter, UC Berkeley.

Ihminen osaa vainuta, kun viitsii yrittää.

Koiran kirsua ei ihmisen nenä sentään päihitä, muttei meidänkään hajuaistissamme ole valittamista. Berkeleyn yliopiston tutkimuksessa koehenkilöt kykenivät nuuhkimaan suklaalta tuoksuvaa hajujälkeä jopa metritolkulla.

Professori Noam Sobelin ja tutkija Jessie Porterin testissä ruohokentän pintaan viritettiin mutkitteleva, kymmenen metriä pitkä nauha, joka oli kyllästetty suklaan aromaattisella öljyllä.

Tämän jälkeen koehenkilöt saivat siteen silmilleen, korvatulpat korviin, hanskat käteen ja polviin suojukset, jotta he eivät voisi seurata nauhaa minkään muun kuin hajun perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli kolmestakymmenestä koehenkilöistä kaksi kolmasosaa kykeni konttamaan hajujälkeä pitkin yllättävällä tarkkuudella. Harjoitus paransi tulosta entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisen hajuaistin on ajateltu rapistuneen sen jälkeen, kun he nousivat kävelemään kahdella jalalla. Tulos kuitenkin osoittaa, että jos ihmiset ovat valmiita pudottautumaan kontilleen ja painamaan nenänsä maahan, he pystyvät edelleen vainuamaan maastoon tarttuneita hajujälkiä.

Lue lisää Sciencen sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla