Norjalaistutkijoiden mielestä huonomaineiselle aineelle pitäisi antaa uusi mahdollisuus. 

Tuore katsaus yli 40 vuoden takaisiin tutkimuksiin LSD:n hoitokäytöstä osoittaa, että aine voi todella auttaa pääsemään eroon alkoholiriippuvuudesta.

Norjan teknillis-tieteellisen yliopiston NTNU:n tutkijat Teri Krebs and Pål-Ørjan Johansen tarkastelivat katsaustutkimuksessaan 1950-70-luvuilla tehtyjä LSD-tutkimuksia, jotka ovat vielä nykymittapuilla pätevää tiedettä.

Nämä tutkimukset osoittivat, että hoitotarkoituksessa annettu yksi yksittäinen LSD-annos auttoi pahasta alkoholismista eroon yrittäviä ja vähensi takaisin retkahtamisen riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Krebsin ja Johansenin päteviksi arvioimia tutkimuksia oli kaikkiaan kuusi, ja niihin osallistui yhteensä 540 henkilöä. Joka tutkimuksessa seurattiin alkoholistien hoitotuloksia, kun osa hoidettavista oli saanut yhden kokonaisen annoksen LSD:tä, toiset pienemmän annoksen sitä tai muuta stimuloivaa ainetta ja kolmas ryhmä ei ollut saanut mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaiten hoito onnistui niillä, jotka olivat saaneet täyden annoksen. Heistä keskimäärin 59 prosenttia osoitti selvää parannusta, kun muissa ryhmissä tilanne koheni 38 prosentilla potilaista.

Suotuisa vaikutus oli suurin ensimmäisten hoitokuukausien aikana, ja ajan oloon vaikutus hiipui. Siksi norjalaistutkijoiden mielestä tulisikin kokeilla useampaa kuin yhtä yksittäisannosta.

"On epätavallista, että psykiatriset lääkkeet vaikuttavat useita kuukausia yhden yksittäisannoksen ottamisen jälkeen. Seuraava askel olisi antaa säännöllisin väliajoin lisäannoksia LSD:tä yhdistettynä nykyaikaisiin näyttöön perustuviin hoitoihin", tutkijat sanovat.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Psychopharmacology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla