Paranthropus taiteilijan silmin. Kuva: <span class="photographer">Walter Voigt / Lee Berger ja Brett Hilton-Barber</span>
Paranthropus taiteilijan silmin. Kuva: Walter Voigt / Lee Berger ja Brett Hilton-Barber

Löytö kyseenalaistaa teorian varhaisten hominidien sukupuuton syystä.

Paranthropus robustus, ihmisten esiäitinä tunnetun Lucyn läheinen serkku, söi paljon monipuolisemmin kuin tähän asti on uskottu.

Uuden tutkimuksen mukaan Paranthropus söi hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä, vihanneksia, ruohovartisia kasveja ja mahdollisesti myös eläimiä. Löytö kyseenalaistaa vallitsevan näkemyksen, jonka mukaan Paranthropuksen sukupuutto liittyi ruokavalioon.

Coloradon yliopiston tutkijat pääsivät Paranthropuksen ruokailutottumusten jäljille vertailemalla lajin hampaiden hiili-isotooppeja. Koska isotoopit ovat erilaisia ruohovartisissa kasveissa, pensaissa ja puissa, he saattoivat rakentaa isotooppien perusteella kartan varhaisen esi-isämme nauttimasta ravinnosta. Sen mukaan Paranthropus oli hyvin joustava ja monipuolinen syöjä, jonka ruokavalio vaihteli ravinnon kausittaisen saatavuuden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän asti on uskottu, että >Paranthropuksen ravinto muodostui pääsääntöisesti huonolaatuisista ruohokasveista. Tämän on uskottu koituneen varhaisen hominidin kohtaloksi: kun ilmasto kuivui, ne eivät pärjänneet ravintokilpailussa kekseliäiden Homojen kanssa. Vallitsevan teorian mukaan Homo oli ylivoimainen ravintokilpailussa, koska se osasi käyttää työkaluja, jotka avasivat mahdollisuuden ravinnon monipuolisempaan hyödyntämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtaneen Coloradon yliopiston antropologin Matt Sponheimerin mukaan löytö osoittaa, että Paranthropuksen sukupuuton kokonaiskuva on monimutkaisempi kuin tähän asti on oletettu eikä sitä voi selittää yksinomaan ravintokilpailulla.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla